Potpredsjednik saborskog Odbora za izbor

Hrelja o povlačenju kandidature Dalije Orešković: Meni je to logičan potez nekoga tko je puno dao

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Dodao je kako je teško očekivati da bi se vladajući, koji su se »dogovorili« da Orešković ne bude izabrana, predomislili do ponovljenog glasovanja, najavljenog za početak iduće sjednice.



Potpredsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanja Silvano Hrelja (HSU) u nedjelju je »logičnim potezom« ocijenio odluku Dalije Orešković, bivše predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da povlači svoju kandidaturu za predsjednicu.


Dosadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković potvrdila je ranije danas Hini da povlači svoju kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva, obrazloživši to rezultatima saborskog glasovanja u petak, kada je njezina protukandidatkinja dobila znatno veći broj glasova zastupnika. »Sasvim jasnu, ovoga trena moja kandidatura nema potporu u parlamentu te povlačim svoju kandidaturu,« naglasila je Orešković u telefonskoj izjavi Hini.


»Meni je to logičan potez nekoga tko je puno dao«, izjavio je Hrelja komentirajući za Hinu njenu odluku. Dodao je kako je teško očekivati da bi se vladajući, koji su se »dogovorili« da Orešković ne bude izabrana, predomislili do ponovljenog glasovanja, najavljenog za početak iduće sjednice.


»Njena je procjena dobra«, ocijenio je Hrelja, izražavajući žaljenje što se pri odlučivanju o tome tko će idućih pet godina voditi Povjerenstvo, nije drugačije vrednovao dosadašnji rad. Orešković, koja se uz Natašu Novaković, kandidirala za predsjednicu Povjerenstva, na saborskom glasovanju u petak dobila je 46 glasova, Novaković 75, jedan manje od potrebnih 76 glasova, pa predsjednica, dakle, nije izabrana. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković objasnio je pritom kako zakon nije anticipirao takve situacije, pa je za daljnje postupanje konzultiran saborski Poslovnik, koji pak predviđa ponavljanje glasovanja u dva kruga.Sukladno Poslovniku morali bi ponovno glasovati o istim kandidatkinjama, budući da sada nema kvoruma to ne možemo napraviti danas, nego ćemo to napraviti na prvoj idućoj sjednici, najavio je u petak predsjednik Sabora. Hrelja ne dvoji da, unatoč tome što je Orešković povukla kandidaturu, druga kandidatkinja mora proći drugi krug i u tajnom glasovanju izboriti 76 glasova.»Mora biti tajno glasovanje za jednog kandidata, tu dileme nema«, kaže potpredsjednik Odbora za izbor i imenovanja.Stav predsjednika saborskog Odbora za izbor i imenovanja Ante Sanadere (HDZ) za sada nije poznat, jer nije odgovarao na telefonske pozive, kao ni Branka Bačića, predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika, čije je izjave Orešković apostrofirala. U današnjoj izjavi Orešković je, naime, naglasila kako neprihvatljivom smatra Bačićevu izjavu da će, ako bude potrebno, biti i treći krug glasovanja, a ako ni tada ni jedna kandidatkinja ne dobije većinu glasova, bit će raspisan novi javni natječaj za izbor predsjednice Povjerenstva. Orešković je rekla kako joj je ta izjava neprihvatljiva, jer bi, ako bi se ponovio natječaj, to dovelo do duže blokade rada Povjerenstva i rješavanja aktualnih predmeta.