Zahtjev za pregovorima

Holy: Vatikanske ugovore trebalo bi promijeniti

Boris Pavelić

U ORaH-u još o toj temi nisu raspravljali, ali mišljenje je predsjednice stranke da »Hrvatska treba pokrenuti pregovore sa Svetom stolicom oko njihove izmjene zbog izmijenjenih okolnosti«



ZAGREB Vatikanske ugovore treba promijeniti, poručuje predsjednica ORaH-a Mirela Holy.


Tim je stavom, izrečenim jučer za naš list, predsjednica sve popularnijeg ORaH-a postala jedini vođa neke od trenutno relevantnih hrvatskih stranaka koji otvoreno zahtijeva nove pregovore s Vatikanom o ugovorima koji su sve češća meta javnih kritika. Holy, istina, precizira kako »u stranci još nismo raspravljali o vatikanskim ugovorima«, ali osobno »smatra da Hrvatska treba definirati svoja stajališta«.


Mišljenje Holy je jasno: »Hrvatska treba pokrenuti pregovore sa Svetom stolicom oko njihove izmjene zbog izmijenjenih ekonomskih i društvenih okolnosti«.




Ugovori, koje je HDZ-ova vlada sklopila 1998, omogućuju goleme pogodnosti i izdašno financiranje Katoličke crkve iz proračuna, za što ona ne mora polagati račun, a porezni obveznici ne mogu birati koju će religijsku zajednicu financirati. Zbog toga, ali i zato što zamagljuju granicu odvajanja crkve od države, što je najvidljivije na primjeru vjeronauka u školama, Vatikanski su ugovori predmet žestokih polemika od trenutka kad su potpisani. Nijedna vlada ni ozbiljnija politička stranka, međutim, nikada ih se nije odvažila problematizirati, pa tako ni deklarativno lijevocentristička vlada Zorana Milanovića.


Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju u nedjelju 28. rujna…