Okupljanje konzervativaca

“Hod za život” u Zagrebu: Policija odvela aktivistice koje su stale ispred kolone

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Na ulazima zgrada u Praškoj ulici pak mogu se vidjeti 'osmrtnice' s natpisom »Vječna uspomena i sjećanje na žene preminule zbog liječničkog priziva savjesti i obavljanja pobačaja u nesigurnim uvjetima. Za njih nitko ne hoda«



Okupljanjem pod geslom »Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj – nerođenu djecu!« na zagrebačkom Zrinjevcu u subotu je započeo četvrti »Hod za život« kojim brojni građani, obitelji s djecom i mladi iskazuju podršku stavu kako »život počinje začećem«, dajući tako glas, kako naglašavaju organizatori, onima čiji se glas ne može čuti – nerođenoj djeci.


Sudionici velike povorke, koja je sa Zrinjevca krenula oko 11 sati, nose brojne transparente s natpisima kojima slave život i obitelj te nacionalne zastave, a uoči polaska atmosferu su podizali pjevanjem domoljubnih pjesama.


»Četiri tjedna od začeća ima oči, uši, nos…«, »Otkucaji srca djeteta čuju se 21. dan od začeća. Majka tada još ne zna za trudnoću«, »7 tjedana od začeća zijeva«, »Najugroženija manjina u Hrvatskoj nerođena djeca«, tek su neke od poruka na transparentima.





Na ulazima zgrada u Praškoj ulici pak mogu se vidjeti ‘osmrtnice’ s natpisom »Vječna uspomena i sjećanje na žene preminule zbog liječničkog priziva savjesti i obavljanja pobačaja u nesigurnim uvjetima. Za njih nitko ne hoda«. Dio njih su potrgane ili išarane natpisima poput »Nalijepi sebi na glavu«.


Kordinatorica inicijative za Zagreb Magdalena Krpina Zdilar uoči polaska je kazala kako očekuju dobru zabavu i atmosferu. »Idemo prema Trgu sv. Marka. Tamo stane 1500 ljudi, a oni koji ne budu stali na njega sve će moći pratiti preko video zida na Katarininom trgu«, izjavila je uoči polaska povorke posebno zahvalivši pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu koji će pjesmom na Markovu trgu pozdraviti okupljene.


Foto: D. KOVAČEVIĆ


Foto: D. KOVAČEVIĆ



Ispred vlade, kaže koordinatorica, poslat će poruke kojima će stati u zaštitu svakog života – majki trudnica, očeva ali prije svega dati glas u obranu onih koji to sami ne mogu, a to su nerođena djeca.


Kazala je i kako ima dosta onih koji su organizirano iz drugih mjesta došli u Zagreb, ali i da ne ne zna koliko novca je potrošeno za organizaciju. Na više puta postavljeno novinarsko pitanje je li za zakonsku zabranu pobačaja ponavljala je kako je inicijativa za »zaštitu života od začeća do prirodne smrti«.


Uz brojne redare organizatora, povorku osigurava i policija, a među brojnim sudionicima povorke ima i političara.


Danas je, inače, dan izborne šutnje, uoči sutrašnjih izbora za zastupnike u Europskom parlamentu.


Hod za život prošlog vikenda održan je u Osijeku i Rijeci, a danas se, osim u Zagrebu, održava i u Zadru te Splitu.