Šef uprave MOL-a

Hernadi u razgovoru za njemački list otkrio da je moguće da MOL proda dionice Ine

Bojana Mrvoš Pavić

Zsolt Hernadi / Reuters

Zsolt Hernadi / Reuters

»Hrvatska je mlada zemlja, još u procesu učenja, no prošlogodišnja odluka Ustavnog suda pokazuje da se sustav može ispravljati. To daje nadu«, izjavio je Zsolt Hernadi



Predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi je u intervjuu za njemački poslovni list »Handelsblatt« kazao kako računa, i vjeruje u dogovor s hrvatskom Vladom oko Ine, no ne postigne li se on, MOL će prodati Inine dionice. Ovo nije prvi put da Hernadi to najavljuje te ističe kako strategija MOL-a do 2030. godine vrijedi s Inom ili bez nje. Zadovoljan je, kaže, upravom Ine i nada se dogovoru s Vladom, ističući kako je najveći problem u »politici u Zagrebu«.


»Računam na sporazum s hrvatskom Vladom putem kojeg bi Ina mogla biti dio novoga MOL-a. Ta kompanija je poput mojeg djeteta. Uostalom, ja sam započeo pregovore početkom 2001. o kupnji Ine od hrvatske države«, kazao je Hernadi. Upitan je li bila pogreška »usvojiti Inu«, odgovorio je kako nije uvijek moguće predvidjeti budućnost.


»Ponekad projekti započnu vrlo lijepo. Moramo vidjeti kako će ići. No, vrlo smo zadovoljni s hrvatskom upravom i osobljem u Ini. Naš problem je u politici u Zagrebu. Šest godina imamo nesporazum i iako smo odgovorni za Inu, naš utjecaj je slab. Kompanija uvelike trpi zbog toga«, zaključio je. Naglasio je kako više nije na Interpolovoj tjeralici te da se može slobodno kretati po svijetu. U tom kontekstu, odgovorio je, odazvat će se na svaki poziv hrvatskog pravosuđa »koji mu se pošalje zakonito i ispravno«. Takav poziv, dodaje, od hrvatskog suda dosad nije primio. Na opasku novinara kako je poziv otišao u Mađarsku, ali mu ga tamošnje vlasti nisu proslijedile, Hernadi je odgovorio kako su mađarske vlasti tako odlučile.




»Hrvatske vlasti nisu bile u mogućnosti pružiti dokaze za optužbe protiv mene. To je europski standard i nije vezano uz mene nego za MOL. Ja sam u posebnoj situaciji«, zaključio je, dodajući kako je legitimno i pitanje zašto Hrvati ne vjeruju mađarskom pravosuđu. »Hrvatska je mlada zemlja, još u procesu učenja, no prošlogodišnja odluka Ustavnog suda pokazuje da se sustav može ispravljati. To daje nadu«, izjavio je Hernadi.