Gužva i konfuzija

Hebrang: Karamarko potpis za referendum dao pod pritiskom

Hina

Mislim da referendumsko pitanje treba primijeniti za Vukovar i realizirati ga na taj način da se dobije moratorij za uvođenje dvojezičnosti u Vukovar, jer su rane još sve otvorene. Vjerujem da se gospodin Karamarko s tim slaže', naglasio je dr. Hebrang.



SPLIT HDZ-ov Andrija Hebrang ocijenio je  vezano za referendum o ćirilici, da se referendumsko pitanje može shvatiti kao da je upereno protiv svih nacionalnih manjina, dodavši kako je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dao potpis za referendum o ćirilici pod pritiskom javnosti.


Sudjelujući u Splitu na HDZ-ovom skupu u povodu 14. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana, ratni ministar zdravstva dr. Hebrang na pitanje kako komentira činjenicu da je Karamarko najprije potpisao zahtjev za referendum protiv ćiriličnih natpisa, a zatim promijenio stajalište Hebrang je odgovorio kako “misli da je gospodin Karamarko, očito, bio pod pritiskom javnosti, jer je referendumsko pitanje upereno protiv svih nacionalnih manjina, tako se može shvatiti”.


“Mislim da referendumsko pitanje treba primijeniti za Vukovar i realizirati ga na taj način da se dobije moratorij za uvođenje dvojezičnosti u Vukovar, jer su rane još sve otvorene. Vjerujem da se gospodin Karamarko s tim slaže’, naglasio je dr. Hebrang.




Predsjednik HDZ-a Karamarko u petak je rekao kako nije za održavanje referenduma, jer bi se njime smanjila stečena prava manjina na koja se Hrvatska obvezala ulaskom u EU.


“Mi nismo za smanjivanje prava bilo koje imaju nacionalne manjine iz jednostavnog razloga jer su to stečena prava i u trenutku ulaska u EU ona su bila aktivna”, rekao je Karamarko novinarima.


Naglasio je kako do inicijative, “gužve i konfuzije” ne bi došlo da je Vlada RH poštivala članak 8. ustavnog zakona, koji kaže da se manjinska prava moraju primjenjivati sa svrhom snošljivosti i dijaloga između manjina i većinskog hrvatskog naroda.


“Taj nam je referendum apsolutno nepotreban. Da Vlada poštuje članak 8. taj referendum ne bi bio potreban”, rekao je predsjednik HDZ-a i predložio kompromis između Vlade i vukovarskog Stožera.