Predsjednik HSU-a

HRELJA O DAVANJU PODRŠKE VLADI O tome će odlučiti središnja tijela stranke, ali ako će glas HSU-a biti presudan – nećemo podržati Vladu

Hina



Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i saborski zastupnik Silvano Hrelja izjavio je u četvrtak predvečer, nakon izlaska iz Banskih dvora kako je s premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarao o umirovljeničkim problemima, a da će o davanju podrške Vladi RH odlučiti članovi središnjih tijela HSU-a, koje će večeras kontaktirati putem e-maila.


Razgovarali smo isključivo o umirovljeničkim problemima i programskim smjernicama HSU-a koje su sadržane u 19 točaka i premijer Plenković ne negira nijedan od tih stavova, ali da poučen lošim iskustvom s potpisivanjem, premijer želi razgovarati od problema do problema, rekao je Hrelja novinarima.»Ono što bi se moglo reći da je dogovoreno, je da bi se u ovoj godini trebao riješiti dodatak od 27 posto za nove umirovljenike i riješiti problem umirovljenika koji su imali dokupljenu mirovinu, najviše iz državnih firmi«, dodao je. Hrelja kaže da bi se bez većih problema u ovoj godini moglo prenijeti i vlasništvo nad domovima umirovljenika na njihove osnivače, odnosno županije ili gradove.»Oko toga nema prijepora za prvu godinu, a ostalo, premijer kaže, treba malo računati i predviđati u proračunima. Hoće li to zadovoljiti Predsjedništvo i Središnji odbor HSU, ja to ne znam«, izjavio je predsjednik HSU-a. Potvrdio je da će večeras zato poslati e-mailove svim članovima Predsjedništva i Središnjeg odbora stranke neka se očituju, pri čemu nije želio prejudicirati njihovu odluku. No, kazao je Hrelja na novinarski upit, ako će glas HSU-a biti presudan, neće podržati Vladu.»Ako ja dobro znam matematiku, vrti se negdje između 79 i 81 glas«, rekao je.»Ja bih riskirao jer lako se može i ta koalicija napustiti ako se ne ispoštuje ono što piše u programskim načelima. Onaj tko ne riskira neće nikada ništa postići. Ja znam da je ovo neuobičajeno što se događa, ali je to svojevrsna žrtva za vraćanje rijeke u korito i neku mirniju plovidbu«, zaključio je Hrelja.