Postoji li parlamentarna većina

HNS pokreće interpelaciju za izglasavanje nepovjerenja Plenkoviću i Vladi, Vrdoljak: Neka Sabor vodi bilo tko, neće dugo

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

 "Hrvatska narodna stanka će pokrenuti interpelaciju Vlade Republike Hrvatske kako bi jasno vidjeli da li premijer Plenković ima većinu u ovom Saboru", izjavio je Vrdoljak novinarima



Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je u četvrtak da će njegova stranka pokrenuti interpelaciju za izglasavanje nepovjerenja premijeru Andreju Plenkoviću i cijeloj Vladi, pri čemu u HNS-u žele da im se u toj inicijativi pridruže u Saboru svi oni koji misle da ova Vlada nema većinu.


 “Hrvatska narodna stanka će pokrenuti interpelaciju Vlade Republike Hrvatske kako bi jasno vidjeli da li premijer Plenković ima većinu u ovom Saboru”, izjavio je Vrdoljak novinarima.


 Naglasio je kako će HNS tu inicijativu pokrenuti čim Božo Petrov odstupi s dužnosti predsjednika Sabora, što je on i učinio poslijepodne, jer interpelacijom žele vidjeti postoji li u Saboru parlamentarna većina.




 Dodao je kako HNS-ovci neće potpisati zahtjev Mosta za samoraspuštenje Sabora.


 Naglasio je kako u njegovoj stranci čvrsto stoje pri stavu da treba poštivati demokratske institucije i procedure. “To je nešto što moramo svi čuvati u ovom političkom kaosu koji se događa u zadnjih sedam dana. Mi smo sudjelovali s nekoliko minuta rasprave u 15-satnoj raspravi jučer, želeći samo pristojno reći kako ćemo glasati, iako su nas mnogi prozivali da ćemo bilo što drugo napraviti. HNS i naši saborski zastupnici su odgovorni za demokratsko funkcioniranje institucija u ovoj zemlji”, poručio je Vrdoljak.


 Sve one u Saboru koji misle da ova Vlada nema većinu pozvao je da se pridruže HNS-u u inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi.


 Ustvrdio je kako su HNS-ovi saborski zastupnici u svemu bili dosljedni, pošteni i otvoreni, te pokazali kako se odgovorno može sudjelovati u politici.


“Nismo sudjelovali u jednim bezočnim raspravama, ali smo jasno odgovorili svoj stav na glasanju Mariću i nadam se da smo dostojni onih ljudi koji su nam dali povjerenje u ovom Saboru i nadam se da će svi ostali to biti u nekom kraćem roku”, rekao je Vrdoljak.


 Napomenuo je kako su u HNS-u protiv ministra financija Zdravka Marića glasali sva tri puta – kad su ga birali za ministra u Vladi Tomislava Karamarka, pa u Vladi Andreja Plenkovića, kao i danas kada se glasovalo o njegovu opozivu.


“Za razliku od kolega iz Mosta koji su, evo, sada promijenili svoj stav i pridružili se HNS-u i SDP-u u opoziciji, što nažalost nije bilo dovoljno da se razriješi ministra Marića”, dodao je.


 Upitan tko će sada voditi Sabor, odgovorio je: “Potpredsjednici, HDZ-ovci, neka se dogovore”, a na pitanje zar nema ništa protiv da Sabor vodi HDZ-ov potpredsjednik Gordan Jandroković, odgovorio je: “Neka vodi bilo tko, jer neće biti dugo. Milanka Opačić je moj izbor”.