Rasprava o povijesnim činjenicama

HNS oštro osudila Vulinovu izjavu, očekuje od Srbije da se od nje ogradi

Hina

Postoji samo jedna istina o Domovinskom ratu, a to je da je to bio obrambeni, a ne građanski rat, što je potvrdio i Haaški sud, poručila je HNS. »Hrvatska se u Domovinskom ratu branila i zahvaljujući svim hrvatskim braniteljima obranila od velikosrpske agresije i na tome smo im neizmjerno zahvalni«, naglašavaju u HNS-u



ZAGREB Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati (HNS) oštro je u utorak osudila izjavu srpskog ministra obrane Aleksandra Vulina da je u Hrvatskoj vođen građanski rat te da postoji više istina, HNS od Republike Srbije očekuje da se ogradi od neprimjerene izjave ministra Vulina.


Postoji samo jedna istina o Domovinskom ratu, a to je da je to bio obrambeni, a ne građanski rat, što je potvrdio i Haaški sud, poručila je HNS. »Hrvatska se u Domovinskom ratu branila i zahvaljujući svim hrvatskim braniteljima obranila od velikosrpske agresije i na tome smo im neizmjerno zahvalni«, naglašavaju u HNS-u.


Srpskog ministra obrane HNS poziva da ne iskrivljuje povijesne činjenice i podsjeća ga da se pravomoćne presude moraju poštivati. »Očekujemo od Republike Srbije da se ogradi od neprimjerene izjave ministra Vulina u srcu Dalmacije, da se konačno suoči sa svojom nedavnom prošlošću te da se okrene budućnosti«, stoji u u HNS-ovom priopćenju.




Srpski ministar Vulin, u njedjelju je u Šibeniku, upitan za hrvatske osude postavljanja spomenika bivšem oficiru JNA Milanu Tepiću u Srbiji kojeg se u Hrvatskoj smatra odgovornim za smrt jedanaest branitelja u Bjelovaru, kazao kako se oko toga pitanja ne može postići dogovor jer »u svakom građanskom ratu postoji onoliko istina koliko i strana«.