Reakcija na Vladinu odluku

HDZ zadovoljan ukidanjem dozvola za bušenje Jadrana

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

ZAGREB HDZ-ovi zastupnici Branko Bačić i Davorin Mlakar izrazili su u četvrtak zadovoljstvo zbog Vladine odluke o ukidanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih polja u Jadranu, iz koje iščitavaju da u dogledno vrijeme neće biti iskorištavanja Jadranskog mora.Bačić je na konferenciji za novinare u Saboru ocijenio kako je ta odluka bespredmetna, jer su rokovi za potpisivanje ugovora s koncesionarima istekli početkom travnja.

»Mi smo svojom interpelacijom prije nekoliko mjeseci već najavili blamažu ovog nezakonitog, netransparentnog i nepripremljenog projekta koji bi ekološki štetio Jadranu. Vlada tim projektom nije zaštitila nacionalne interese jer je protuzakonito privatnoj tvrtki Spectrum uručila dozvolu za seizmička istraživanja Jadrana bez provedenog javnog natječaja, ali i pravo raspolaganja strateškim energetskim podacima koji su dobiveni tim istraživanjem«, rekao je Bačić zatraživši još jednom da Vlada objavi sadržaj ugovora sa Spectrumom.


Podsjetio je na »tragikomičnu« izjavu premijera Zorana Milanovića iz kolovoza, kada je kazao da u ovoj fazi Hrvatska dozvoljava samo istraživanje Jadrana, a tek kasnije će odlučiti isplati li joj se eksploatiranje.


»Zašto onda ukida odluku o istraživanju? Očito je to bila obmana, a ova je odluka potvrda da se Vlada ne zna nositi sa složenim i zahtjevnim procesima«, rekao je Bačić.




Ustvrdio je da Vlada cijeli mandat »pompozno najavljivala velike projekte od kojih onda odustaje, metodom pokušaja i pogrešaka«, navodeći neuspjele projekte monetizacije, outsourcinga, privatizacije HPB-a, HŽ Carga, ACI-a, nizinske pruge, poreza na nekretnine, »investicijskog tsunamija« u sklopu kojeg se trebalo graditi šest ili sedam hidroelektrana itd.


»U isto vrijeme dok Vladini projekti doživljavaju potpuni fijasko i blamažu, Zoran Milanović zna da su ljudi koji žive uz more protiv tog projekta pa u predizborno vrijeme donosi odluke kojima pokušava steći političke poene, dok istovremeno nanosi štetu ugledu Hrvatske jer se predstavljamo kao neozbiljan partner«, rekao je Bačić i pozvao premijera da ukine i preostale tri dozvole za istraživanje ugljikovodika jer je cijeli postupak započet nezakonito.


Mlakar je izrazio zadovoljstvo što u dogledno vrijeme neće biti iskorištavanja Jadranskog mora.


»Zalažemo se za čistoću i normalan razvoj Jadrana i Jadranskog mora i svega onoga što se uz taj biser naše zemlje veže. Možemo biti zadovoljni da se nije pristupilo krajnje neorganiziranom i čak protuzakonitom iskorištavanju Jadranu, bojali smo se od početka postupka kakve posljedice mogu nastati. Čini nam se da je jedina prava šansa Hrvatske da propadnu svi veliki investicijski projekti ove Vlade«, poručio je Mlakar.