Neslaganje

HDZ-ova lista za euroizbore nije oduševila vrh stranke: ‘Gdje su kapitalci?’

Hina

Ilustracija Vedran Karuza

Ilustracija Vedran Karuza



HDZ-ova lista kandidata za euroizbore 26. svibnja, unatoč dramaturškom otezanju, nije posebno iznenadila, ali niti oduševila članove Predsjedništva te stranke, piše u broju od subote Večernji list.


»Do zadnjeg trenutka Plenković je jučer poslijepodne obavljao razgovore i brusio listu. Očekivano, nositelj je Karlo Ressler, savjetnik premijera Plenkovića i potpredsjednik mladeži Europske pučke stranke nakon što je iz svih kombinacija za nositeljicu liste ispala ministrica eu fondova Gabrijela Žalac zbog svojih afera«, navodi dnevnik.


Dodaju i da Plenković od tog 29-godišnjeg skorog doktora znanosti ima velika politička očekivanja, a iako je Ressler šefu HDZ-a bio asistent u Bruxellesu i iako ima zavidno akademsko obrazovanje sigurno mu je pomoglo i to što je posinak HDZ-ova veterana i svojevrsnog Plenkovićeva savjetnika Vladimira Šeksa.




No, iako su HDZ-ova stranačka tijela jednoglasno potvrdila Plenkovićev prijedlog 12 kandidata, pojedini članovi Predsjedništva u neslužbenim su razgovorima s novinarima otvoreno izražavali nezadovoljstvo sastavom liste, piše Večernji list.


‘Na listi nema političkog kapitalca’


»Na listi nema političkog kapitalca i previše je tih mladih Plenkovićevih nada koje u stranci nemaju nikakav značaj. Svi smo digli ruku za listu, ali već na Predsjedništvu ljudi su potiho s onim do sebe komentirali da je lista ispod očekivanja komentirao je jedan član Predsjedništva«, ističe Večernji.


Dodaju i da je uoči Predsjedništva na razgovoru bio i Miro Kovač, smijenjeni međunarodni tajnik HDZ-a, kojem je Plenković ponudio mjesto na listi koje bi mu ulazak u EU parlament omogućilo preferencijalnim glasovima.


»Kovaču ta ponuda nije bila prihvatljiva jer bi, čuje se u HDZ-u, ispalo da se ‘prodao’. Kandidaturu bi prihvatio da je bio nositelj liste. To je Plenkoviću bilo neprihvatljivo. Iako se nagadalo kako bi na listi mogla biti i bivša HSS-ovka Marijana Petir ni od toga nije bilo ništa«, ističe Večernji.


Podsjećaju da su već ranije najavili kako će lista za EU biti »prva Plenkovićeva velika čistka jer će odrediti smjer u kojem će Plenković voditi kadrovsku politiku u HDZ-u i pokazalo se da šef stranke računa na mlade i sebi odane ljude«.