Vratili prozivanjem Josipovića

HDZ brani predsjednicu: ‘Donacija je po zakonu, SDP izmišlja sukobe’

Hina

'Što je predsjednica mogla učiniti? Ona je mogla ta sredstva zadržati, kao što je prema našim informacijama učinio predsjednik Josipović, ili ih je mogla uplatiti u proračun', kaže Jandroković



ZAGREB – Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u srijedu da je sve po zakonu što se tiče donacije koju će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uplatiti u humanitarne svrhe i ocijenio da će SDP-u izmišljanje sukoba, jer nemaju rezultate, biti jedino sredstvo političke borbe do parlamentarnih izbora.


 »Sve je po zakonu i želja je i predsjednice Grabar-Kitarović i HDZ-a da ta sredstva od izborne kampanje idu u humanitarne svrhe i ona će tamo otići«, rekao je Jandroković u izjavi za novinare kojom je reagirao na današnju konferenciju za novinare SDP-a.


 ”Što je predsjednica mogla učiniti? Ona je mogla ta sredstva zadržati, kao što je prema našim informacijama učinio predsjednik Josipović, ili ih je mogla uplatiti u proračun. I nadamo se, kada bi ih uplatila u proračun da bi jedan dio tih sredstava onda išao u socijalne svrhe, ali sasvim je sigurno, i to je vjerojatni razlog zašto predsjednica nije uplatila na taj način sredstva, jest zato što sumnja kako će oni ta sredstva koristiti”, nastavio je Jandroković i podsjetio na kupnje »skupih automobila, telefona, skupe najmove kvadrata kao u npr. Zagrebtoweru, skupe letove avionom« i slično.




  Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin u srijedu je prozvao predsjednicu Republike rekavši kako razumije želju da sredstva koja je dobila za troškove kampanje donira u humanitarne svrhe, ali da bi »predsjednica trebala pokazati kako porez treba platiti, a ne pokazivati kako se porezi izbjegavaju«. Rekao je da ne želi ulaziti u zakonitost namjere predsjednice da novac donira preko HDZ-a, koji kao stranka ne mora plaćati porez na donacije, te poručio kako će o tome je li sve u skladu sa zakonom svoje reći Porezna uprava.


 Jandorković je pojasnio je kako predsjednica Grabar-Kitarović sredstva koja se temeljem odluke Vlade dodjeljuju kandidatima mogla zadržati za sebe osobno, pri čemu se iznos smatra oporezivim dohotkom i za sobom povlači plaćanje poreza i doprinosa u iznosu od oko 685.000 kuna. Druga mogućnost bila je da je ukupno 1,17 milijuna kuna uplati na središnji račun HDZ-a, koji ju je kandidirao, i u tom slučaju transakcija ne podliježe nikakvim davanjima.


 »HDZ i predsjednica Republike odlučili su sredstva uplatiti u humanitarne svrhe i pomoći ljudima, a SDP istovremeno plaća skupog stranog PR stručnjaka Alexa Browna« naglasio je Jandroković. Što je bolje i poštenije za Hrvatsku u tom slučaju – stranačka sredstva uplatiti u humanitarne svrhe za pomoć ljudima ili njima plaćati strane skupe konzultante za popravljanje vlastitog lošeg imidža, pitao je Jandroković.


 Smatra i kako vladajuća koalicija želi da parlamentarni izbori budu početkom iduće godine jer to odgovara njihovim ministrima i saborskim zastupnicima kako bi što dulje ostali u foteljama, ali i SDP-ovu PR konzultantu, koji će za svoje usluge odnijeti milijune kuna. Rekao je kako bi bilo korektno da SDP objavi koliko njihov PR stručnjaka košta jer, kazao je, iako ga plaća SDP, sredstva dobivaju i iz proračuna u koji novac uplaćuju svi građani.


 »Kada prozivaju druge i traže odgovore na pitanja koja su jasna i transparentna, bilo bi korektno prema javnosti da kažu kako i koliko plaćaju PR stručnjaka«, rekao je.


 Jandroković drži da je SDP-ova taktika do parlamentarnih izbora skretati pozornost s bitnih problema, gospodarstva, krize, socijalnih problema i slično, a izazivati sukobe te o HDZ-u izmišljati afere.


»SDP nema rezultate i ne žele da se govori o primjerice stotinjak tisuća mladih koji su napustili zemlju, o 200.000 manje zaposlenih nego na početku njihova mandata, blokiranima i slično. Jedino sredstvo njihova političkog djelovanja bit će sukob i podjele kako je to najavio i predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekavši u izbornoj noći ‘ili mi ili oni’«, kazao je. Poručio je kako to SDP-u neće proći i da su »pročitani«.