Objasnio svoj potez

HASANBEGOVIĆ ŽESTOKO NAPAO PLENKOVIĆA On je politiku pretvorio u – moralnu kaljužu

P. N.

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Svjedoci smo da Plenković sa svojim prepoznatljivim mentorima želi jeftinim političkim smicalicama iznevjeriti rezultate izbora i osuditi HDZ na koaliranje sa strankama koje su nespojive sa svjetonazorom HDZ-a. I onda nas uvesti u neizbježni status quo - veliku koaliciju sa SDP-om, kazao je



Još uvijek formalni član HDZ-a Zlatko Hasanbegović danas je obrazložio zašto je odlučio na lokalnim izborima stati uz Brunu Esih, pritom na žestok način napadajući stranačkog šefa i premijera Andreja Plenkovića.


Direktno ga je optužio da je hrvatsku politiku pretvorio u moralnu kaljužu, kao i da mu je glavni cilj koji se iza svega skriva – velika koalicija sa SDP-om. 


– U posljednjih godinu i pol, u dva navrata su održani izbori za Hrvatski sabor. U dva navrata je hrvatski narod većinsko povjerenje dao HDZ-u, u dva navrata je većina državljana pokazala da ne želi da upravljaju SDP, HNS, IDS, SDSS notornog Milorada Pupovca, Milan Bandić i slični. No svjedoci smo da Plenković sa svojim prepoznatljivim mentorima želi jeftinim političkim smicalicama iznevjeriti rezultate izbora i osuditi HDZ na koaliranje sa strankama koje su nespojive sa svjetonazorom HDZ-a. I onda nas uvesti u neizbježni status quo – veliku koaliciju sa SDP-om, kazao je.




Svoje je obraćanje Hasanbegović počeo s dva citata. 


– Korisno je podsjetiti na događanja otprije nepunih godinu dana, koje se mogu sažeti u MArxovoj misli o ponavljanju povijesti u dva oblika – prvo kao tragedije, a potom kao farse. Tada je mr. Andrej Plenković, zastupnik HDZ-a u EU parlamentu s nekoliko kolega, među kojima je i Davor Ivo Stier uputio zastupnicima svoje stranke u Saboru dramatično pismo u kojem je istaknuto da “trebaju preuzeti političku odgovornost za Hrvatsku”. Citiram i da su pisali da “postoje trenuci kad je teško uskladiti vlastitu savjest s odlukama stranačkih tijela”. Pismo je zaključeno pozivom zastupnicima HDZ-a da glasuju po savjesti za dobrobit Hrvatske. Prevedeno, to je bio poziv za neposluh odlukama stranačkih tijela zbog čega Andrej Plenković nije bio izvrgnut nikakvim stranačkim sankcijama. Malo prije toga, Plenković je na stranačkom saboru ustvrdio kako stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg člana, započeo je Hasanbegović, naglašavajući kasnije da ova usporedba nije nimalo slučajna.


Plenkovića je doveo HDZ u poziciju taoca Zdravka Marića. 


– Usporedba s tim Plenkovićevim mislima čiju ispravnost ne dovodim u pitanje, nameće se osobito danas kad su HDZ i Vlada koju predvodi bili dovedeni u položaj talaca političke sudbine ministra financija, neprijepornog stručnjaka i sposobnog ministra, svojedobnog preslagivačkog mandatara, te čovjeka koji nikad nije bio član HDZ-a. Taj talački položaj je implicirao i neke druge terete, jer je stvorio dojam da se stranka u aferi Agrokor pretvara u svojevrsnog jamca tog koncerna, nastavio je i dodao da je “danima sam sebi postavljao pitanje smije li HDZ biti doveden u poziciju takvog taoca i smije li se bespovratno raskinuti jedan koalicijski odnos, a da se ne nazire drugi, koji ne bi bio obična politička trgovina”.


– Smije li se HDZ upuštati u proceduralne manipulacije koje naš život pretvaraju u moralnu kaljužu. Postavljam sebi pitanje – nije li ovo trenutak u kojem glas savjesti mora imati prednost? Ne pred glasom stranke, već glasom neformalnog kabinetskog kruga u stranci? Lagodniji je život onima koji izbjegavaju propitivati vlastitu etičku poziciju, oštro je prokomentirao i neke stranačke kolege koje nije imenovao, iako je otprilike jasno na koga je mogao misliti.


Ustvrdio je i da javnost znade da je Milan Bandić sa svojom klikom zapravo proizvod kalkulantske taktike vodstva HDZ-a.


– Javnost znade i to  HDZ je prije pola godine u svojim rukama imao Bandićevu političku sudbinu – neglasanjem za proračun je mogao spriječiti Bandića da zlorabi novac Zagrepčana. No aktualno vodstvo na terenu ponižava članstvo odabirom kandidata. Vrhunac je nametanje kandidature Drage Prgometa, višestrukog stranačkog prebjega, mimo stvarne volje gradske organizacije. Zato sam odlučio otvoreno stati uz građansku i nestranačku listu Brune Esih. To nije lista neke druge, HDZ-u suprotstavljene stranke. Ona zastupa vrijednosti koje zastupa velik broj pristaša HDZ-a. Ona je jedino stvarno glasačko utočište za pristaše koje su ve godinama u Zagrebu primorani birati između nametnutih kandidata ili neizlaska na izbore, rekao je još bivši ministar kulture.


Ne zna ostaje li član HDZ-a nakon svega. No tvrdi da je njegovo djelovanje u korist stvarnih nacionalnih i stranačkih interesa.


– Izbacivanje iz stranke nije na meni. Ja nisam predao ostavku na članstvo u HDZ-u. O tome će kao i o svemu dosad odlučiti osobno Andrej Plenković, vjerojatno uz konzultacije s Vladimirom Šeksom i Davorom Božinovićem, poručio je Hasanbegović.