Rasprava o arhivima

Grmoja: Suočavanje s komunizmom pretpostavka demokratizacije društva

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Samo ako imamo puno znanje o ključnim osobama i događajima u bivšoj državi možemo pravilno zaključiti o tome što se događalo 90-ih godina ili čak onome što se događa danas, rekao je Grmoja u raspravi



ZAGREB Mostov zastupnik Nikola Grmoja u srijedu je, predstavljajući konačnu verziju izmjena Zakona o arhivskoj građi i arhivima koje predviđaju otvaranje arhiva iz doba komunističke Jugoslavije, ponovio kako je suočavanje sa svim aspektima komunističkog sustava bitna pretpostavka demokratizacije hrvatskog društva.


Samo ako imamo puno znanje o ključnim osobama i događajima u bivšoj državi možemo pravilno zaključiti o tome što se događalo 90-ih godina ili čak onome što se događa danas, rekao je Grmoja u raspravi o arhivima koju su, držeći da sada nije vrijeme za nju, a s obzirom na aktualnu krizu vlasti, napustili oporbeni, ali i dio HDZ-ovih zastupnika.


Most inzistira na beziznimnoj predaji gradiva arhivima u što je moguće kraćim rokovima i odbija prozivke da zakon predlaže zbog populizma.




Znakovito je, kaže Grmoja, da se uoči rasprave o zakonu događaju »poremećaji bez presedana« u hrvatskom političkom sustavu, očajnički se nastoji poremetiti rad Sabora.


»Moramo se zapitati kome je u interesu zaustaviti donošenje arhivskog zakona i otvaranje arhiva«, izjavio je Grmoja i najavio da će Most tražiti da zastupnici pojednačno glasuju o zakonu i time se odrede prema komunističkim arhivima.


Na tvrdnje da se sve čini radi istine o komunističkom sustavu, Miroslav Tuđman (HDZ) upozorava da se u zakonu taksativno ne spominje da KPH-a i SKH-a trebaju predati svoje arhive. Koristi se eufemizam društveno političke organizacije, ne navesti taksativno savez komunista i komunističku partiju znači omekšati cijeli zahtjev, kazao je Tuđman zagovarajući institut koji bi se, po uzoru na druge tranzicijske zemlje, sustavno bavio tim pitanjima.


Sabor je, u nazočnosti tek nekolicine zastupnika Mosta, raspravio izmjene Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci čiji je cilj omoguićiti ulazak Državne revizije u središnju banku.


Ta je banka sve osim hrvatska, ona je proeuropska, briselska institucija na koju Sabor nema utjecaja, ne može dobiti čak ni izvješće o njenom radu, rekao je Miro Bulj (Most) žaleći što o tom zakonu ne raspravljaju »najgrlatiji« zastupnici poput Ivana Lovrinovića (PH).