Predsjednica u Lisabonu

Grabar-Kitarović ocijenila odličnim odnose Hrvatske i Portugala

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»Razgovori koje sam danas imala, i koje ću imati, svjedoče o odličnim političkim odnosima naših zemalja«, rekla je Grabar-Kitarović nakon susreta s Fernandom Medinom, predsjednikom skupštine glavnog grada Portugala



LISABON Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se nalazi u dvodnevnom posjetu Portugalu, susrela se u petak s predsjednikom gradske skupštine Lisabona i tom prigodom istaknula kako su odnosi Hrvatske i Portugala odlični.


»Razgovori koje sam danas imala, i koje ću imati, svjedoče o odličnim političkim odnosima naših zemalja«, rekla je Grabar-Kitarović nakon susreta s Fernandom Medinom, predsjednikom skupštine glavnog grada Portugala.


Od kada je Hrvatska stekla samostalnost, a 1992. uspostavljeni diplomatski odnosi dviju zemalja, ona je prvi hrvatski predsjednik države koji je službeno posjetio Portugal i Lisabon.




»Upravo u ovoj gradskoj vijećnici je održana, za Hrvatsku i tadašnji trenutak, posebno važna izložba Frutos do Mal (plodovi zla). Izložbom Damira Fabijanića su prvi put portugalskoj javnosti predstavljena stradanja Dubrovnika za vrijeme agresije na Hrvatsku«, rekla je Grabar-Kitarović.


Prošle godine je ondje obilježeno 40 godina suradnje i prijateljstva između Zagreba i Lisabona. Glavni hrvatski grad je bio prvi strani grad s kojim je Lisabon potpisao takav sporazum nakon obnove demokracije 1974. Riječ je o suradnji u gospodarstvu, inovacijama, urbanizmu, kulturi i turizmu.


»Vjerujem kako će se plodna kulturna suradnja naših zemalja, predvođena prijateljstvom naših glavnih gradova nastaviti i razvijati«, poručila je hrvatska predsjednica. »Intenzivna kulturna suradnja i promocija Hrvatske nastavljena je 2017. kada su odnosi naše dvije zemlje podignuti na najvišu moguću razinu, prvim posjetom jednog portugalskog predsjednika Hrvatskoj«, dodala je.


U svibnju 2017. u državnom posjetu Hrvatskoj boravio je predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa s kojim se Grabar-Kitarović susrela ranije u petak. Ona je upozorila i na rastuću razmjenu turista posljednjih godina, kao i na suradnju u kulturi ali i gospodarstvu.


»Jedan od najštovanijih svetaca u Hrvata je Sveti Ante koji se rodio u Lisabonu i koji je zaštitnik vašeg grada«, zaključila je predsjednica nakon prvog dana posjete Portugalu, domu za 10 milijuna stanovnika na obali Atlantskog oceana.


U subotu će posjetiti marijansko svetište u Fátimi, gradiću udaljenom stotinjak kilometara sjeverno od Lisabona.