Kao i 2014.

Grabar-Kitarović kandidaturu za novi mandat službeno objavljuje na Grobniku? Evo i kada

Dražen Ciglenečki

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Kolinda Grabar-Kitarović je u svom Uredu srdačno primila novinara koji ju je nazvao bestidnicom



ZAGREB – Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ne prestaje sa svojim kandidaturama ili »kandidaturama«. Teško je to više pratiti. Jasno je da će se ona krajem godine natjecati za svoj drugi predsjednički mandat, ali to i dalje kao nije objavila. Odnosno, ona posljednjih dana učestalo govori da će se kandidirati na izborima, ali svejedno se čeka da to bude službeno, što god to značilo.


I u svježem broju Hrvatskog tjednika je, nakon intervjua Hrvatskom radiju i Jutarnjem listu i izjave novinarima u Kninu, rekla da »naravno da ide u kandidaturu za novi mandat«. Na njihovoj naslovnici piše da je Kolinda Grabar-Kitarović baš, eto, u Hrvatskom tjedniku objavila kandidaturu. Međutim, u vrlo opširnom razgovoru rekla je da će kandidaturu »uskoro objaviti«.


Jučer se u medijsko-političkim kuloarima proširila informacija da će zadnju, definitivnu, konačnu objavu kandidature Kolinda Grabar-Kitarović imati poslije blagdana Velike Gospe na Grobniku. Predsjedničina glasnogovornica Ivana Crnić rekla nam je da ne zna ništa o tome, s obzirom da ona niti će biti u izbornom stožeru Kolinde Grabar-Kitarović, niti će sudjelovati u kampanji.




Ne bi bilo neobično kad bi predsjednica krenula s rodnog Grobnika, jer i službenu kampanju 2014. započela je tamo i to točno u ponoć 9. prosinca.


Srdačan doček


Kako bilo, njezin intervju Hrvatskom tjedniku, neovisno o tome je li on objava kandidature ili ne, prava je društvena poslastica. Jer, Ivica Marijačić, glavni urednik i direktor ovih desničarskih novina, najpogrdnije je pisao o Kolindi Grabar-Kitarović, ali i o premijeru Andreju Plenkoviću.


Razočaran pojedinim njezinim političkim postupcima, poručivao joj je sa stranica Hrvatskog tjednika: »bye, bye Kolinda« i da je bestidnica. Ovo, međutim, piše u uvodu Marijačićevog razgovora s predsjednicom – »Dana 24. srpnja bio sam na Pantovčaku, s predsjednicom u njezinom Uredu. Dočekala me iznimno srdačno, kao i njezini savjetnici prije toga, na čemu im od srca zahvaljujem.


Sebe nikad ne precjenjujem ni podcjenjujem, ali ja sam ipak samo novinar, a ona je u danu kada je u Afganistanu smrtno stradao jedan naš vojnik, posvetila mi čak sat i pol i ukazala poštovanje koje se pamti«.


Naglasio je i da ne misli da je u prošlosti pretjerao u kritikama na račun Kolinde Grabar-Kitarović. Marijačić nam je jučer ispričao kako je došlo do ovog zapanjujućeg intervjua.


– Ja već dvije godine želim s njom napraviti intervju i u nekoliko navrata slao sam mailove s pitanjima. No, nikako mi ga nije dala, pa sam u jednom trenutku zaključio da me to više ni ne zanima. Ali, onda su mi predsjedničini savjetnici nedavno javili da bih mogao uživo razgovarati s njom, pa sam im rekao da bi to bila prilika da ona u tom intervjuu najavi kandidaturu.


Znam da je to bilo pomalo pretenciozno, ali na kraju je tako i ispalo. Mislim da nitko nikad nije napravio profesionalan, nezavisan intervju sa Stjepanom Mesićem i Ivom Josipovićem, kao ni s Kolindom Grabar-Kitarović prije mene, rekao nam je Marijačić.


»Domoljubni zanos«


Zanimalo nas je hoće li ubuduće njegova sugovornica imati bolji tretman u Hrvatskom tjedniku.


– Ni u kom slučaju. Ona je svoju prvu kandidaturu najavila u našim novinama, dala nam je dva intervjua dok je još bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. Ali, ja imam vrlo konkretan svjetonazorski okvir i dosljedno ga primjenjujem. Političare koji se uklapaju u taj naš okvir mi ne kritiziramo, ali kad napuste te vrijednosti, nađu se na našem udaru. Nemamo milosti. Predsjednica neće zbog ovog intervjua imati nikakav povlašteni tretman u Hrvatskom tjedniku. Odlučit ćemo koji kandidat najviše odražava naš svjetonazorski okvir, upozorava Marijačić.


Inače, u intervjuu se Kolinda Grabar-Kitarović predstavila kao političarka koja je u nekim stavovima puno radikalnija nego, primjerice, Miroslav Škoro, s kojim se bori za naklonost istog biračkog tijela. Vratila se u fazu bezuvjetne obrane ustaškog pozdrava »Za dom spremni«.


Pozvala se u tom kontekstu na književnika Pavla Vitezovića i operu »Nikola Šubić Zrinski«. »Nijedan pozdrav pod koji je branjen Vukovar ne može biti kompromitiran«, izjavila je predsjednica. Tvrdila je i da Plenkovićev koalicijski partner Milorad Pupovac svake godine u Srbu obiježava »pokolj Hrvata«.


Izrazila je nadu da će se s novim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom u hrvatskoj diplomaciji obnoviti »domoljubni zanos«. Predsjednica je smatrala potrebnim reći i da »nikad nije rekla ni riječi protiv Ive Sanadera«.