Mrzak joj izraz - regija

Grabar-Kitarović: U Josipovićevu je mandatu napadno isticana privrženost Beogradu

Hina

»Da, u mandatu Ive Josipovića išlo se i pjevati i plesati u Beograd i napadno se isticala privrženost ne toliko ukupnoj regiji koliko Beogradu kao metafori jugonostalgije, a pritom nismo riješili nijedno otvoreno pitanje, rekla je



ZAGREB – Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zamjerila je bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću da je u njegovu mandatu u vanjskoj politici isticana »napadna« privrženost Beogradu te je poručila kako nije nikada umanjivala važnost politike prema susjedstvu ali da hrvatsku vanjsku politiku vidi puno otvoreniju i ambiciozniju od stalne koncentracije na tzv. regiju – izraz koji koji joj je posebno mrzak.


»Da, u mandatu Ive Josipovića išlo se i pjevati i plesati u Beograd i napadno se isticala privrženost ne toliko ukupnoj regiji koliko Beogradu kao metafori jugonostalgije, a pritom nismo riješili nijedno otvoreno pitanje. To vrijedi i za naš odnos sa Crnom Gorom«, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović u interviewu »Slobodnoj Dalmaciji« pod naslovom »Ne vodim politiku regije«. Naglasila je kako Hrvatska ima odgovornost za sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe, ali da »ne smije sebe samu zaključati u jugoistočno susjedstvo«.


»Hrvatsku vanjsku politiku vidim puno ambicioznije od njezine regionalne dimenzije. Vidim je puno otvoreniju i puno ambiciozniju od stalne koncentracije na tzv. regiju – izraz koji mi je posebno mrzak jer što on zapravo znači?« »Koji se to još dio Europe naziva ‘regijom’. Ne gura li nas to u neki prostor kojem se pokušava dati kakvo-takvo ime da bi se on smatrao političkom jedinicom?«, upitala je predsjednica Grabar Kitarović.




Istaknula je kako kaže »da« dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti i prosperitetu jugoistočne Europe, suradnji u svim područjima, rješavanju otvorenih pitanja, podvlačenju crte pod prošlost i okretanju budućnosti.


»Ali isto tako kažem ‘ne’ pometanju problema pod tepih, ‘ne’ uskrsavanju duhova prošlosti koji narušavaju međunacionalne i međudržavne odnose i ‘ne’ destabilizaciji prostora jugoistočne Europe«, odgovorila je hrvatska predsjednica na pitanje ima li razlike između Josipovićeve i njezine regionalne politike s obzirom na to da je »Josipović rekao kako mu je drago da je prepoznala stratešku važnost regije i regionalne politike za Hrvatsku«.


Istaknula je kako ima odgovornost za sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe, ali da Hrvatska »ne smije sebe samu zaključati u jugoistočno susjedstvo«.


Odgovorila je da njezina regionalna politika znači da svaki razgovor i susret mora biti usmjeren prema rješavanju otvorenih pitanja, je inače ti razgovori i susreti nemaju nikakvog smisla i stvaraju dojam da nam otvorena pitanja i nisu osobito važna.


»Treba tražiti rješenja graničnih pitanja. Ako se o njima ne želi razgovarati, onda treba razmisliti o njihovu rješavanju pred međunarodnim sudom, na temelju međunarodnih prava«, poručila je hrvatska predsjednica.


Upozorila je da su ista otvorena pitanja od prije pet godina i dalje otvorena, »nismo riješili ni pitanja nestalih, ni granična, niti pitanje arhiva…«


U razgovoru je Grabar -Kitarović ponovila kako se zauzima za suradnju država na potezu između Jadrana i Baltika rekavši kako gospodarsko povezivanje i sigurnosna pitanja u današnjim nestabilnim vremenima otvaraju perspektivu za takvu suradnju.


Predsjednica je upozorila je da je nepovlačenje novca iz europskih fondova iznimno velik problem i kako državna administracija ne može pobjeći od odgovornosti.


Na pitanje kako komentira statističke podatke o porastu BDP-a, rekla je kako su minimalni pomaci prisutni i svakako veseli da se polako krećemo naprijed no, po njezinom tumačenju, moramo biti iskreni i reći kako se prije svega radi o prelijevanju rasta iz susjednih neeuropskih država.


»Pomak od svega 0,5 posto, i to tek na kraju mandata ove Vlade, uistinu je preskroman«, rekla je, uz ostalo, predsjednica Grabar-Kitarović u interviewu za »Slobodnu Dalmaciju«, čiji je prvi dio objavljen u četvrtak a drugi će biti u izdanju od petka.