Gordana Rusak na čelu Odbora Nagrade Ivan Filipović

Hina



Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove predložio je u petak Hrvatskom saboru da nezavisnu zastupnicu Gordanu Rusak imenuje predsjednicom Odbora Nagrade Ivan Filipović.


 Rusak, aktulna predsjednica saborskog Odbora za znanost i obrazovanje, na tom će mjestu zamijeniti Valtera Boljunčića (IDS), predsjednika tog Odbora u prošlom saborskom sazivu.


 Nagrada Ivan Filipović dodjeljuje se od 1964. godine, a njome hrvatsko školstvo i društvo odaju priznanje ljudima koji su stručnošću, zalaganjem i uzornim radom pridonijeli unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa i ugledu učiteljskoga poziva. Svake godine mogu se dodijeliti dvije nagrade za životno djelo i do 15 godišnjih nagrada.




 Bivša zastupnica Mirela Holy dobila je posao na jednom hrvatskom učilištu, pa je Odbor verificirao rješenje po kojem prestaje koristiti pravo na ‘6+6’, dakle primati šest mjeseci punu, a drugih šest mjeseci polovicu zastupničke plaće.


 Odbor je odbio žalbu Dubravke Dolenc, zamjenice ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) na rješenje o prestanku prava na plaću.


 Dolenc je mandat istekao 1. svibnja, no ona se žalila, držeći da joj ističe 12. svibnja, Odbor ju je odbio te ju uputio da se može žaliti sudu, no od toga je odustala, objašnjeno je na Odboru uz napomenu da Dolenc ima pravo na ‘6+6’.


S  obzirom da joj je 30. svibnja istekao mandat, Odbor je verificirao rješenje po kojem Anki Slonjšak, pravobraniteljici za osobe s invaliditetom, prestaje pravo na dužnosničku plaću.