Haški sud oslobodio generale

GENERALI NA SLOBODI! Gotovina i Markač stigli u Hrvatsku: Ovo je naša zajednička pobjeda

Danko Radaljac

Bila je Oluja u ratu, ovo je pravna Oluja. Stavimo točku na "i" i okrenimo se budućnosti svi zajedno, poručio je general Ante Gotovina pred prepunim Trgom bana Jelačića u Zagrebu



DEN HAAG/ZAGREB  ”Sretni smo da smo s vama večeras. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je Oluja u ratu, ovo je pravna Oluja. Stavimo točku na “i” i okrenimo se budućnosti svi zajedno”, poručio je general Ante Gotovina pred prepunim Trgom bana Jelačića u Zagrebu. Gotovina se zahvalio insitutucijama države koje su podržavale njega i Markača, no na njegovu zahvalu Trgom su se prolomili zvižduci, osobito kada je ustvrdio da je zahvalan instituciji predjsjednika republike te predsjedniku vlade. Zahvalio se ministru obrane, ministru pravosuđa i posebno Hrvatskom veleposlanstvu u Haagu.


 ”Budućnost je pred nama, budućnost je u našim rukama. Hvala vam i sretno”, kazao je Gotovima.


 Mladen Markač istaknuo je da je znao da nije bilo zločinačkog pothvata i da su hrvataska vojska i policija časno oslobodili domovinu. “Sretan sam što će svaki Hrvat u budućnost reći mi imamo hrvatsku domovinu i oslobodili smo je bez ikakve mrlje, sretan sam što ćemo u svijetu s ponosom govoriti – naša domovina Hrvatska”, istaknuo je Markač.




Ante Gotovina i Mladen Markač Vladinim su avionom u Zagreb sletjeli u 16.05 sati. Dočekali su ih predsjednik Sabora Josip Leko, premijer Ante Milanović, kao i brojni njihovi suborci. General Ante Gotovina izjavio je da nije očekivao oslobađajuću presudu Haškog suda te da se osjeća sjajno. »Ne«, odgovorio je kratko Gotovina na pitanje novinara je li očekivao oslobađajuću presudu. Upitan kako se osjeća također je kratko odgovorio – »Sjajno!«


——————————————————-


Generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koji su odlukom Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu danas oslobođeni točaka optužnice i pušteni na slobodu, napustili su nizozemsko tlo zrakoplovom hrvatske vlade, a njihov se dolazak u Hrvatsku očekuje oko 16 sati. 


Po hrvatske generale u Rotterdam su otišli su ministar obrane Ante Kotromanović i ministar branitelja Predrag Matić, a u službenom vladinom zrakoplovu su i supruga te sin generala Gotovine.


Odmah nakon oslobađajuće presude generale je iz pritvora policija odvela u zračnu luku.


Odvjetnik generala Markača Goran Mikuličić kazao je nešto prije 14 sati za Hinu da su odvjetnici dvojice generala već u zračnoj luci u Rotterdamu te da čekaju dolazak Gotovine i Markača.


Generali Gotovina i Markač napustili su pritvorsku jedinicu oko 13 i 30 sati te su u jednom od četiri minibusa sa zatamnjenim staklima u pratnji dvaju motora i vozila nizozemske policije prepraćeni u zračnu luku.


Vlada je po generale poslala avion, a Gotovini i Markaču trebalo je nekoliko sati da obave formalnosti i krenu iz Haaga prema Zagrebu. 



Poništena prvostupanjska presuda


Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) poništilo je osudu raspravnog vijeća za nezakonito granatiranje gradova u operaciji Oluja i osudu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine u predmetu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, rekao je predsjednik Žalbenog vijeća sudac Theodor Meron o obrazloženju presude.


“Nakon što je pobijena teza raspravnog vijeća da je granatiranje bilo protupravno, žalbeno vijeće drži da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački pothvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile”, rekao je Meron.



Dok se galerijom Haaškoga suda prolamao pljesak i erupcija oduševljenja nakon što je predsjedavajući Žalbenoga vijeća Theodor Meron objavio odluku suda o oslobađanju dvojice hrvatskih generala, Ante Gotovina i Mladen Markač još uvijek su smireno slušali tijek ročišta. 


Tek nakon što je ročište zaključeno i petorica sudaca napustila sudnicu uzbuđenje sa sudske galerije prenijelo se u sudnicu gdje su se dvojica oslobođenih hrvatskih generala počela grliti sa svojim odvjetničkim timovima i tek tada pokazala prve emocije, Gotovina osmjesima a Markaču su se oči zasuzile.


Markačeva supruga Mirjana koja je čitanje pravomoćne presude pratila sa sudske galerije pljeskala je odluci žalbenoga vijeća i grlila se sa članovima svoje obitelji i prijatelja.


Čitanju presude bio je prisutan i Markačev prvi branitelj Miroslav Šeparović vidno ganut oslobađanjem njegova bivšeg klijenta.


Veselje nakon završetka ročišta prenijelo se potom u predvorje Haaškoga suda gdje su predstavnici obrane primali bezbrojne čestitke dok su hrvatski predstavnici dogovarali prebacivanje dvojice oslobođenih generala danas u Hrvatsku.



Žalbeno vijeće pobilo je zaključke raspravnog vijeća o postojanju udruženog zločinačkog pothvata.


“S obzirom na navedeno, žalbeno vijeće djelomično prihvaća žalbu Gotovine i Markača i odbacuje zaključak da su napadni na ta četiri grada bili protupravni”, rekao je Meron.


“Smatramo da su greške raspravnog vijeća dovoljno ozbiljne da se zaključci o analizi pogodaka ne bi mogli održati”, rekao je Meron.


Raspravno vijeće nije pogriješilo kada je presudilo da su Knin, Obrovac, Benkovac i Gračac bili meta ali Žalbeno vijeće smatra da je raspravno vijeće pogriješilo o granici pogreške od 200 metara.


Žalbeno vijeće smatra da je raspravno vijeće pogriješilo da napadi u Kninu nisu bili usmjereni na mete koje nisu vojne. Žalbeno vijeće zaključilo je da nisu potvrđeni dokazi da su napadi na četiri grada bili protupravni, i djelomice usvaja žalbu Gotovine i Markača.


Žalbeno vijeće također je zaključilo da neće izreći osuđujuću presudu temeljem alternativnih oblika odgovornosti.


Gotovina je u pritvoru ICTY-a od 10. prosinca 2005. a Markač od 11. ožujka.


Mirjana Markač: Pravda spora ali dostupna


Pravda je spora, ali dostupna, rekla je Mirjana Markač, supruga generala Mladena Markača, koji je zajedno s generalom Antom Gotovinom u petak pravomoćnom presudom Žalbenog vijeća Haškog suda oslobođen svih optužbi.


“Pravda je spora, ali dostupna. Moralo se to dogoditi”, rekla je Mirjana Markač preplavljena emocijama nakon što je žalbeno vijeće poništilo osuđuje presude Prvostupanjskog vijeća.


“Nemam riječi, ne mogu vam opisati kako se osjećam, dobro je da mogu uopće govoriti”, rekla je


Željko Dilber, prijatelj i suborac generala Gotovine, također je oduševljen presudom žalbenom vijeća.


“Na generalu Gotovini vidjelo se veliko olakšanje kada je sudac pročitao odluku”, rekao je.


“Fantastičnim” je ocijenio činjenicu da se u Haškoj sudnici čulo da je Oluja bila legitimna vojna akcija. “Ponavljamo već 11 godina da je Oluja bila legitimna, najponosnija akcija Hrvatske vojske”, rekao je Dilber.



Suđenje oslobođenim hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku pred Haškim je sudom trajalo ukupno 303 dana tijekom kojih je ispitano 138 svjedoka, a za obranu generala Hrvatska je izdvojila nešto više od 190 milijuna kuna.


Osim svjedoka, obrana i optužba pred sudom su izveli više od 4800 ostalih dokaznih predmeta, a Hrvatska je ispunila sve zahtjeve za dostavu dokumentacije i drugih materijala, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa.


Gledano pojedinačno na suđenju je ispitan 81 svjedok optužbe, koja je imala gotovo 2700 dokaznih predmeta.


Obrana generala Gotovine na suđenje je dovela 25 svjedoka, 19 ispitanih predložili su odvjetnici generala Čermaka, a 13 generala Markača.


Raspravno vijeće pozvalo je još sedam svjedoka te provelo pet ostalih dokaznih predmeta.


Kako su prvom presudom iz travnja prošle godine kojom su Gotovina i Markač osuđeni na 24 odnosno 18 godina, dok je Markač oslobođen, obuhvaćeni i interesi Republike Hrvatske u prosincu 2011. podnesen je Prijedlog za intervenciju i očitovanje o pravnom interesu Republike Hrvatske odnosno zahtjev za dobivanje statusa amicus curiae (prijatelja suda) u predmetu protiv Gotovine i Markača koji je u cijelosti odbijen.


U podnesku amicus curiae naglašena su tri pitanja posebno važna za Hrvatsku. Pokrenuto je pitanje zajedničkog zločinačkog pohvata (ZZP) u okviru kojeg su navedeni pojedini neoptuživani članovi hrvatske Vlade, a Hrvatskoj nije bilo dopušteno sudjelovati u predmetu te joj je uskraćeno pravo na obranu. Istaknute su i posljedice koje države mogu imati od utvrđenja stroge odgovornosti za topničke projektile koji su pali dalje od 200 metara od utvrđenog cilja, kao i pitanje dokazivanja krivnje izvan razumne sumnje što je ujedno i izravno naštetilo Hrvatskoj.


U veljači ove godine žalbeno vijeće Haškog suda taj je prijedlog odbilo, a žalbeno vijeće je u svojoj odluci navelo da se presuda Raspravnog vijeća odnosi samo na individualnu kaznenu odgovornost generala Gotovine, Čermaka i Markača te da se u pogledu postojanja zajedničkog zločinačkog pothvata niti na jedan način ne utvrđuju odgovornost Hrvatske kao države. U odluci je navedeno da činjenični nalazi raspravnog vijeća u pojedinom predmetu nisu obvezujući za ostale predmete koji se vode pred tim sudom, podsjećaju u Ministarstvu pravosuđa.



Upitan hoće li organizirati proslavu oslobađajuće presude, Dilber je rekao da treba prvo vidjeti s generalom Gotovinom, ali da su ljudi u Hrvatskoj već počeli spontano slaviti.


Predsjednik Vrhovnog suda: Oslobađajuća presuda u skladu s očekivanjima


Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin izjavio je danas da je oslobađajuća haška preduda dvojici hrvatskih generala Anti Gotovini i Mladenu Markaču realna i u skladu s očekivanjima.


“Obrazloženje žalbenog vijeća govori samo za sebe. Mislim da je bilo jasno, utemeljeno i precizno”, izjavio je Hrvatin Hini.


Na pitanje hoće li se pravomoćna oslobađajuća presuda odraziti na hrvatsko pravosuđe Hrvatin je kazao da ne vidi na koji bi se način to moglo dogoditi.


“Svi postupci za ratne zločine koji su se vodili ili još traju pred hrvatskim sudovima bili su korektni, a uvjeren sam da će takvi biti i ubuduće”, kazao je Hrvatin.


Pravni stručnjaci: Od početka smo tvrdili da nema zločinačkog pothvata


Hrvatski pravni stručnjaci Željko Horvatić i Davor Derenčinović jedinstveni su u zaključku da je u pravomoćnoj haaškoj oslobađajućoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču najznačajnije što je obrana uspjela dokazati da nije bilo zajedničkog zločinačkog pothvata.


Predsjednik hrvatske Akademije pravnih znanosti Željko Horvatić izjavio je Hini da je s velikim oprezom čekao konačnu odluku, ali da se nasreću dogodilo ono što je najavljivao da će bez obzira na politiziranost Haaškog suda i tužiteljstva te prvostupanjske osuđujuće presude sud na kraju odbaciti tezu o zajedničkom zločinačkom poduhvatu.


“Vjerovao sam da će ipak prevladati dostojanstvo i razum sudaca žalbenog vijeća i da neće pristati da se njihova reputacija sroza zbog služenja političkim interesima. Cijelo vrijeme, dugi niz godina govorili smo da nema zajedničkog zločinačkog pothvata i konačno se to potvrdilo”, kazao je Horvatić.


Izrazio je zadovoljstvo što je i “hrvatska pravna znanost u suradnji s međunarodnim stručnjacima doprinjela konačnom pozitivnom ishodu”.


Predstojnik katedre za Kazneno pravi zagrebačkog Pravnog fakulteta Davor Derenčinović izjavio je kako je pravomoćna oslobađajuća presuda ostvarenje svega što je hrvatska pravna znanost tvrdila, a to je da nema zajedničkog zločinačkog pothvata, da toga nema u međunarodnom kaznenom pravu i da je to konstrukcija prvostupanjskog vijeća, čija je osuđujuća presuda preinačena.


“Od početka smo bili protiv takvog instituta”, podsjetio je Derenčinović, gostujući u posebnoj emisiji HTV-a.


Derenčinović smatra kako je do oslobađajuće presude došlo prije svega zbog izvanrednog poznavanja prava od strane, prije svega, predsjednika žalbenog vijeća suca Theodor Merona i člana vijeća suca Patricka Robinsona.