Dok ih ne prikopčamo na poligrafe...

Faktograf.hr otkriva govore li političari istinu: Prva hrvatska medijska platforma za provjeru činjenica

Hina

Faktograf.hr

Faktograf.hr

Portal će donositi analize i kolumne u kojima će se baviti aktualnim društveno-političkim fenomenima, istaknuto je u četvrtak na predstavljanju projekta čiji je sadržaj u potpunosti javno dostupan i slobodan za prenošenje svim zainteresiranim medijima



Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i GONG pokrenuli su prvu hrvatsku medijsku platformu specijaliziranu za provjeravanje činjenica, internetsku stranicu Faktograf.hr, čija će glavna zadaća biti provjeravanje istinitosti političkih izjava u javnom prostoru te ispunjavanja predizbornih obećanja.


Portal će, osim toga, donositi analize i kolumne u kojima će se baviti aktualnim društveno-političkim fenomenima, istaknuto je u četvrtak na predstavljanju projekta čiji je sadržaj u potpunosti javno dostupan i slobodan za prenošenje svim zainteresiranim medijima.


“Političarima želimo dati do znanja da ih se prati, a sama činjenica da daju izjave više nije dovoljna jer će ih Faktograf provjeravati”, kazala je izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković.


Podsjetila je da je riječ o metodi duže vrijeme prisutnoj u pedesetak zemlja, kojom se u medijski prostor donose dokazi na kojima se temelje ocjene o točnosti tvrdnji iznesenih od strane političara u javnom prostoru. O prihvaćenosti ove metode svjedoči i podatak da posebne odjele za provjeravanje činjenica imaju mnogi privatni i javni mediji, poput Washington Posta ili talijanskog RAI-ja, ustvrdila je Berković.


Potpredsjednica HND-a Slavica Lukić kazala je da je krovna novinarska udruga podržala projekt jer je provjeravanje činjenica upravo ono što bi “novinarstvo trebalo biti”. Uvjerena je i da će Faktograf.hr biti medij koji će podići kvalitetu novinarstva te pomoći u smanjenju razine “varanja i konfuzije u hrvatskoj politici”.


Glavni urednik portala Petar Vidov rekao je da je u posljednja dva dana, od kada se pojavio na ‘mreži’, Faktograf imao tri tisuće posjetitelja te da su već aktivni i na društvenim mrežama. Dodao je i da portal želi biti neutralan i pratiti izjave koje su mjerljive, pri čemu neće protežirati ni jednu političku opciju.


“Trenutno je naglasak na izjavama iz predizborne kampanje”, kazao je Vidov, ističući da su mnoge tvrdnje kojima su se pozabavili netočne, izvučene iz konteksta ili nedovoljno pojašnjene.


Kao najnetočnije na portalu ocijenjene izjave izdvojio je tvrdnju HDZ-ovog Ivana Šukera da su “veća prava za veterane HVO-a su uštede, a ne trošak” te SDP-ovog ministra Arsena Bauka da “nema kazni zbog manjka žena na listama”. Tu je i izjava predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da je migrantska kriza utjecala na hrvatski turizam, jer su u rujnu, kada su izbjeglice počele dolaziti u Hrvatsku, ostvareni bolji turistički rezultati nego u istom mjesecu lani, kazao je Vidov.