Vježbe

FORMIRANJE VOJNE PRIČUVE Doznali smo kad MORH planira slati prve pozive u PGŽ i Istri

Darko Pajić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Zasad se najkonkretnije aktivnosti u ustrojavanju i obuci vojne pričuve odvijaju u Slavoniji, gdje će na vojnom poligonu Gašinci u razdoblju od 6. do 15. studenoga ove godine na vojnoj vježbi sudjelovati 155 pričuvnika s područja Slavonije



RIJEKA Iako su ovih dana diljem Hrvatske, a najviše na području Slavonije, na adrese građana počeli stizati pozivi za popunu vojne pričuve i odlazak na vojnu vježbu, još uvijek se pozivi ne dijele i građanima na području Primorsko-goranske i Istarske županije. U MORH-u napominju kako do kraja ove godine nije planirano pozivanje na obuku pričuvnika u ove dvije županije, ali također najavljuju kako će i tu biti promjena krajem iduće godine.


– U zadnjem kvartalu 2018. planirano je pozivanje oko 150 pričuvnika (ključno osoblje i kritične vojne stručne specijalnosti) na osposobljavanje u trajanju do 4 dana. Ujedno napominjemo da ovdje nije riječ o vojnoj vježbi, nego o stožernom radu osoblja i procesima donošenja odluka – navodi se u odgovoru MORH-a na upit naše redakcije.


Široka baza 


Kako iz navedenog proizlazi, zasad se najkonkretnije aktivnosti u ustrojavanju i obuci vojne pričuve odvijaju u Slavoniji, gdje je na vojnom poligonu Gašinci u razdoblju od 6. do 15. studenoga ove godine, planirano održavanje vojne vježbe 1. pješačke stanije iz 1. pješačke bojne iz sastava 2. pješačke pukovnije Osijek. Sudjelovati bi trebalo ukupno 155 pričuvnika s područja Slavonije, kojima ovih dana stižu pozivi na vojnu vježbu. Isti model postupno bi se trebao primjenjivati i u ostalim područjima Hrvatske, a popuna pričuve ima prilično široku bazu ukoliko je suditi po podacima iz MORH-a. Naime, trenutno je u evidenciji područnih odjela i odsjeka obrane u RH evidentirano 434.280 razvrstanih pričuvnika. Naravno svi oni sigurno neće dobiti pozive, razlike su evidentne i kada je riječ o mjestu prebivanja, a i po vojnoj specijalnosti upisanoj u vojnu knjižicu, ovisno o vojnim planovima i potrebama.




Za mnoge potencijalne pričuvnike realan i sasvim praktičan problem predstavlja izbivanje s njihovih radnih mjesta, s čim nitko ne bi smio imati problema. Kako je nedavno protumačio ministar obrane Damir Krstičević, obveza MORH-a je sustavna i pažljiva priprema obuke pričuvnika, pa se planira voditi računa da nitko ne bi smio ostati bez radnog mjesta zbog svojih vojnih obveza.


MORH je nedavno na svojim internetskim stranicama objavio i informacije o tome tko sve ima obvezu služenja u pričuvnom sastavu, kao i pod kojim uvjetima se može ishoditi odgoda osposobljavanja ili vojne vježbe. Vojna obveza razvrstanom pričuvniku prestaje na kraju kalendarske godine u kojoj navršava 55 godina (za muškarce), odnosno 50 godina za žene ili ako je ocijenjen nesposobnim za vojnu službu u pričuvnom sastavu ili temeljem otpusta iz hrvatskog državljanstva.


Mogućnosti odgode 


Svi ostali nalaze se među 434.280 razvrstanih pričuvnika u koje spadaju svi vojni obveznici koji su odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost.


Vojno osposobljavanje ili vojnu vježbu pričuvnik može i odgoditi na osobni zahtjev zbog obiteljskih i drugih razloga, a zahtjev za odgodu treba podnijeti područnom odjelu putem područnog odsjeka za poslove obrane u roku od osam dana od dana primitka poziva za osposobljavanje i vježbu ili kad nastane razlog zbog kojeg se traži odgoda. Koliko će pričuvnika konzumirati ovo pravo i tražiti odgodu vojne vježbe nemoguće je predvidjeti, ali je važno napomenuti kako to nije jedini način, već odgodu može zatražiti i poslodavac kod kojeg je pričuvnik zaposlen.


– Obuka ili vježba koja traje dulje od tri dana može se iznimno odgoditi zbog neodgodivih potreba službe ako to zatraži tijelo državne uprave, lokalne i područne samouprave ili pravna osoba kod koje je pričuvnik zaposlen, dok takva potreba postoji, a najdulje za tri mjeseca, navodi se u pravilima MORH-a. Također je dopušten i prigovor savjesti osobama koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama. Zahtjev za prigovor savjesti također se podnosi u područnom odsjeku za poslove obrane prema mjestu prebivališta, a razvrstanom pričuvniku koji se pozove na prigovor savjesti može se odobriti civilna služba, koja se uređuje posebnim zakonom.


CMS upozorava na kršenje prava na prigovor savjesti


Centar za mirovne studije (CMS) upozorio je u četvrtak da Ministarstvo obrane i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku krše pravo građana na prigovor savjesti, te je pozvao vojne obveznike da ulože prigovor savjesti na vojnu pričuvu jer je to najbolja poruka institucijama koje ne provode zakone. »Građanima ne trebaju ispričnice, već poštovanje zakona, jer imaju pravo uložiti prigovor savjesti na vojnu pričuvu i ne odazvati se na vojnu vježbu«, ističe CMS u priopćenju i upućuje građane da se informiraju o prigovoru savjesti na njegovim internetskim stranicama (www.cms.hr).


CMS od MORH-a traži da prestane slati pozive za vojne vježbe sve dok ne uspostavi jasnu proceduru oko ulaganja prigovora savjesti te poziva Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da u sljedećih sedam dana uspostavi Povjerenstvo za civilnu službu. (Hina)


»CMS poziva vojne obveznike da ulože prigovor savjesti na vojnu pričuvu. To je najbolja poruka institucijama koje ne provode zakone. Rat je gotov – ostanimo kod kuće sa svojim obiteljima i prijateljima i na poslovima koje je ionako teško naći i zadržati«, kaže se u priopćenju. Članak 6. Zakona o civilnoj službi propisuje da zahtjev za civilnu službu zbog prigovora savjesti može podnijeti pričuvnik tijekom obveze služenja u pričuvnom sastavu. Također čl. 24 Zakona o obrani jamči pravo na prigovor savjesti. O tome zahtjevu trebalo bi odlučivati Povjerenstvo za civilnu službu pri Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.»Iako je MORH u nekoliko navrata slao pozive za upis u tzv. ‘ratni raspored’, a ovaj tjedan i pozive na vojne vježbe, istovremeno nije osigurao proceduru oko prigovora savjesti, niti je informirao vojne obveznike da imaju pravo na prigovor savjesti na vojnu pričuvu«, navodi CMS.Na upite građana koji su dobili pozive, zbog čega bi morali izostati s posla, MORH ne pruža informacije o njihovu ustavnom pravu na prigovor savjesti, već im najavljuje ispričnice za poslodavce, ističe CMS.Štoviše, CMS tvrdi da su zaprimili niz dojava građana kako im matični uredi za obranu ne omogućavaju ulaganje prigovora savjesti – dok pojedinci u tim uredima čak i prijete prigovaračima savjesti podizanjem stegovnih mjera protiv njih.»Takvo je ponašanje protuzakonito i nedopustivo u demokratskoj Hrvatskoj«, ističe CMS u priopćenju.