U hitnoj proceduri

Evo tko će prvi dobiti velered Franje Tuđmana. Zanimljivo, bit će dodijeljen taman pred izbore

Jagoda Marić

Foto: GORAN STANZL/PIXSELL, Arhiva Novi list

Foto: GORAN STANZL/PIXSELL, Arhiva Novi list

Novi velered dodjeljivat će se hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu



ZAGREB – Hrvatska će najkasnije za mjesec dana i službeno dobiti visoko državno odlikovanje s imenom Franje Tuđmana i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović već će ga ove godine, za dvadesetu obljetnicu njegove smrti moći dodijeliti prvi put.


Predsjednica je još u svibnju objavila da će predložiti takvo odlikovanje, Vlada je tu ideju podržala, a sada je i službeno pretočila u izmjene Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, koje su objavljene na e-savjetovanju.


Tim se izmjenama predlaže visoko državno odlikovanje Velered Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom, koje bi se dodjeljivalo svake godine o obljetnici njegove smrti, 10. prosinca.




Do tada ostalo malo više od mjesec dana, pa će zakon u javnoj raspravi biti samo do 10. studenog, kako bi ga Vlada na vrijeme, u hitnoj proceduri, mogla poslati na usvajanje u Sabor.


U prijedlogu se ističe kako će se novi velered dodjeljivati » hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrjednota hrvatskog naroda«.


Doznajemo da će predsjednica Republike prvi Velered Franje Tuđmana postuhumno dodijeliti kardinalu Franji Kuhariću, a zasad nema informacija da bi već ove godine još netko mogao dobiti to odlikovanje.


Inače, kad je predsjednica otkrila javnosti svoj prijedlog govorilo se da bi se novo odlikovanje dodjeljivalo za godišnjicu Tuđmanova rođenja, 14. svibnja, no očito su i ona i Vlada odlučili da su kraj mandata i predizborna kampanja za novi mandat idealno vrijeme za novo odličje i da ne treba čekati sljedeću godinu.


*Opšrinije u tiskanom izdanju Novog lista