Vinski rat

Europski povjerenik Slovencima: Rješenje za teran je fer

Hina

Foto: Glas Istre

Foto: Glas Istre

Ne činimo nikakav presedan nego implementiramo europsko zakonodavstvo, na vrlo fer i otvoren način, onako kako to činimo i u slučaju svake druge države članice«, kazao je Phil Hogan



LJUBLJANA S prijedlogom delegiranog akta koji će omogućiti da hrvatski vinari iz Istre prodaju svoj teran pod oznakom »Hrvatska Istra – teran« Europska komisija ne čini nikakav presedan nego implementira europski pravni poredak, izjavio je u razgovoru za Slovensku televiziju europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvitak Phil Hogan, u vezi s kritikama koje se na račun Komisije pojavljuju u Sloveniji.


»Ne činimo nikakav presedan nego implementiramo europsko zakonodavstvo, na vrlo fer i otvoren način, onako kako to činimo i u slučaju svake druge države članice«, kazao je Hogan za emisiju »Odmevi« RTV Slovenija.


Slovenija je svoj teran iz područja slovenskog Krasa 2006. zaštitila na razini EU-a kao svoje vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom i protivi se da se Hrvatskoj prizna izuzetak.




Otkrivajući pozadinu »vinskog spora« između dviju članica, Hogan je kazao da je Hrvatska neposredno prije ulaska u EU 2013. godine zatražila da vino koje se proizvodi u Istri od grožđa sorte teran može proizvoditi i prodavati pod tim tradicionalno korištenim imenom.


Hogan je u razgovoru istaknuo da je Slovenija o tome bila obaviještena i da je o tome redovno komunicirao sa slovenskim ministrom Židanom, koji ga je molio da mu dade vremena da se s Hrvatskom postigne bilateralno rješenje, do čega na žalost nije došlo pa je Europska komisija morala sama djelovati, nakon što je Hrvatska u listopadu prošle godine ponovo zatražila da joj se kod istarskog terana odobri izuzetak u odnosu na slovensku zaštitu.


»Zato sam morao reagirati, kako bi se to pitanje nakon dvije godine riješilo na legalan način«, kazao je Hogan, odbijajući primjedbe da je Europska komisija djelovala »ispod stola«, zaobilazeći Sloveniju i njena stajališta.


Hrvatskoj se prijedlogom delegiranog akta o teranu odobrava izuzetak u označavanju vina koje se u Istri proizvodi od sorte teran, a ništa se inače ne mijenja u pogledu zaštite slovenskog terana kao vina s geografskim podrijetlom s Krasa, kazao je Hogan, dodajući da je u Europskoj uniji odobreno više od 50 slučajeva takvih izuzetaka u zaštiti vinskih sorti, a u nekim slučajevima i u korist Slovenije.


Takvim se interpretacijama u razgovoru za Slovensku televiziju suuprotstavio slovenski ministar Dejan Židan, kazavši da Komisija u spomenutom slučaju djeluje »netransparentno« i da će, bude li potrebno, Slovenija Europsku komisiju zbog spomenutog slučaja tužiti sudu Europske unije u Luksemburgu.


»Riječ je o netransparentnom djelovanju koje je u suprotnosti s pravnim redom Europske unije. Po prvi put se delegiranim aktom na području zaštite vina namjerava poništiti volja jedne članice«, kazao je Židan u razgovoru, dodavši da će, bude li potrebno, Slovenija slučaj iznijeti na sud te da je u ponedjeljak kod više kolega, europskih ministara poljoprivrede, »osjetio nelagodu« zbog toga jer misle da bi se tim slučajem mogla ugroziti sustavna zaštita europskih vina.


Ako slučaj dođe do suda, kazao je Židan, na to gledam sa samopouzdanjem, te dodao da bi volio kad bi se Slovenija i na drugim područjima borila za svoje interese onako kako to čini kad je riječ o vinu teran.


Za razliku od sadašnje Komisije i povjerenika za poljoprivredu Hogana, koji, tvrdi Židan, u ovom slučaju djeluju netransparentno i »politički«, prijašnja Komisija djelovala je »legalno« pa mu je, kako navodi, 2013. tadašnji povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos zajamčio kako je zaštita slovenskog terana čvrsta i konačna i da se to pitanje više ne može otvarati.