Dan Europe u Zagrebu

EUROPSKI TRG DANAS JE GLAVNO MJESTO OKUPLJANJA 18 zemalja EU natječe se za najbolji sendvič, premijer obišao štandove

Hina

Andrej Plenković nosio je svoju kćer Ninu / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Andrej Plenković nosio je svoju kćer Ninu / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

»Prošlo je 69 godina od Schumanove deklaracije, izgradnje europskog projekta mira i suradnje kao odgovora na sve strahote rata«, poručio je premijer Andrej Plenković



ZAGREB Veleposlanstva članica zemalja EU natječu se u pripremi najboljeg sendviča na Europskom trgu u Zagrebu čime se u subotu privodi kraju obilježavanje Dana Europe, a štandove 18 zemalja obišao je premijer Andrej Plenković s ministricama Marijom Pejčinović Burić i Gabrijelom Žalac.


Premijer Plenković i ministrica Žalac bili su u pratnji svoje djece. Andrej Plenković nosio je svoju kćer Ninu.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ





»Važno je sjetiti se zašto smo počeli obilježavati Dan Europe, podsjetnik na Europu mira, zajedništva i prosperiteta«, istaknula je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.


»Prošlo je 69 godina od Schumanove deklaracije, izgradnje europskog projekta mira i suradnje kao odgovora na sve strahote rata«, poručio je premijer Andrej Plenković.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ


Snimio Davor KOVAČEVIĆ



Finalni gastronomski događaj Okusi Europe okupio je veleposlanstva 18 zemalja Europske unije – Hrvatsku, Italiju, Španjolsku, Dansku, Finsku, Švedsku, Francusku, Nizozemsku, Slovačku, Irsku, Bugarsku, Litvu, Sloveniju, Češku, Njemačku, Austriju, Rumunjsku i Mađarsku. Najbolji sendvič izabrat će žiri predvođen Matom Jankovićem.


Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Branko Baričević rekao je da je ovo prigoda da uvidimo »našu raznolikost u jedinstvu«.


Voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Violeta Simeonova Staničić poručila je na završnom događaju u subotu da »Europska unija nije raj, ali je najuspješniji geopolitički projekt koji funkcionira kojemu su potrebne reforme«.


Pozvala je građane da izađu na izbore za Europski parlament 26. svibnja jer jedino političkom participacijom demokracija može funkcionirati.