Ove godine u Hrvatskoj 35 oboljelih

EPIDEMIJA OSPICA U Zagrebu potvrđeno devet slučajeva zaraze

P. N.

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"U Zagrebu je do sada laboratorijski potvrđeno devet slučajeva ospica, ne računajući još dva uvezena slučaja s početka godine koji nisu bili povezani", rekla je Pem Novosel. Dvije osobe zaražene su u TV kući RTL



U Zagrebu, a  prije toga i u nekim drugim dijelovima Hrvatske, definitivno je krenula epidemija ospica, potvrdila je Indexu epidemiologinja Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).


 

Do sad u Zagrebu laboratorijski potvrđeno devet slučajeva, dvoje na RTL-u


“U Zagrebu je do sada laboratorijski potvrđeno devet slučajeva ospica, ne računajući još dva uvezena slučaja s početka godine koji nisu bili povezani”, rekla je Pem Novosel.


“Ovdje se radi o našim građanima od kojih su neki povezani, dok se za druge povezanost ne može utvrditi. Dobar dio od 11 oboljelih dolazi sa šireg područja općine Trešnjevka, tako da je moguće da su se zarazili u nekom javnom prijevozu ili u nekom trgovačkom centru. No to su za sada samo pretpostavke. Dvije osobe zaražene su u TV kući RTL, a doznali smo da ondje postoji još jedna osoba sa sumnjom na moguće ospice. Budući da je klinička slika vrlo općenita, nezahvalno je govoriti o tome kao o još jednom slučaju sve dok nema laboratorijske potvrde”, tumači Pem Novosel.


U cijeloj Hrvatskoj potvrđeno 35 oboljelih




U Hrvatskoj se, zajedno sa zagrebačkim slučajevima, ukupno u ovoj godini bilježi 35 oboljelih. U to nisu uračunati današnji potencijalni za koje još nema potvrde. U drugim dijelovima Hrvatske, osim u Zagrebu, trenutno nema novih slučajeva.


“Od ukupnog broja 14 slučajeva zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, šest u Brodsko-posavskoj, a bilo ih je i u Zadru i u Dubrovniku. U te brojeve uračunati su i importirani slučajevi. Za većinu zaraženih nije poznat cijepni status. Procijepljenost je u Zagrebu uglavnom dobra, kreće se oko 95%, no ipak ima sve više onih koji zbog utjecaja antivakcinalista odbijaju cijepljenje. Problem je u tzv. džepovima necijepljenih, kada se na okupu nađe više necijepljenih pa se bolest lako širi. Prije nekoliko godina imali smo epidemiju među necijepljenima u romskoj populaciji. Za sada nema širenja ospica među djecom”, tumači epidemiologinja za Index.


Očekuje se da će broj oboljelih rasti


Kaže da, na sreću, za sada nema težih slučajeva koji bi završili hospitalizacijom, no očekuje se da će broj infekcija u narednim tjednima rasti. Mada se još ne može govoriti o nekoj epidemiji većih razmjera, porast broja oboljelih je takav da se može nazvati početkom epidemije.


“Trenutno je klinička slika lakša i uobičajena – hunjavica, povišena temperatura i slabost, a konačno se javlja i karakterističan osip kada se počinje sumnjati na ospice. Htjeli ili ne, ovo možemo nazvati početkom epidemije. Po svemu sudeći, broj oboljelih će rasti. Primjerice, RTL funkcionira u zgradi s puno zaposlenika pa se sljedećih dana može dogoditi još infekcija ako ima necijepljenih ili osjetljivih. To je nemoguće predvidjeti, osobito brojčano; sve ovisi o tome koliko ima necijepljenih. Stručnjaci u laboratorijima trenutno su nam zatrpani poslom zato što je potrebno sve slučajeve provjeriti, a kada se potvrde, onda kreće utvrđivanje njihovih kontakata”, zaključila je Pem Novosel.