Radna mjesta

EK ograničava primjenu kancerogenih tvari: Manje trikloretilena i strojnih ulja spasit će na tisuće života

Gabrijela Galić

Trikloretilen se najčešće koristi za kemijsko čišćenje, odmašćivanje i ekstrakciju, a primjena mu je najraširenija u metalnoj i tekstilnoj industriji. Nove mjere vezane uz korištenje strojnih ulja rezultirat će s 90 tisuća slučajeva raka manje



Europska komisija (EK) jučer je predložila određivanje ograničenja izloženosti ili drugih mjera za dodatnih sedam kancerogenih tvari čime će se poboljšati zaštita oko četiri milijuna radnika u Europi. U svibnju prošle godine donesene su mjere za smanjenje izloženosti radnika na 13 kancerogenih tvari, a jučerašnjom odlukom te su mjere dodatno proširene. Kako se navodi u priopćenju EK-a, ona će nastaviti proučavati druge kancerogene tvari kako bi i dalje štitila radnike te poboljšavala uvjete poslovanja na razini EU-a.



Europska komisija navodi i kako želi povećati dostupnost besplatnih internetskih alata kojima će se malim poduzećima i mikropoduzećima olakšati provedba procjena rizika. Posebno je to važno jer je praksa pokazala da trećina mikropoduzeća na razini EU-a ne procjenjuje rizike na radnom mjestu.



I financijske uštede




Sedam kancerogenih tvari za koje su predložene nove granične vrijednosti ili druge mjere za ograničavanje njihovoj izloženosti koriste se u kemijskoj industriji, proizvodnji papira, boja, lijekova, kao i proizvodnji plastike i vinila. Izloženost tim tvarima može izazvati, među ostalim, rak kože, pluća, genske promjene, može utjecati na plodnost, kao i oštećenje ploda.


Komisija očekuje da će se najveće koristi iz najnovijeg paketa ograničavanja kancerogenih tvari imati kada je riječ o strojnim uljima i trikloretilenu koji se najčešće koristi za kemijsko čišćenje, odmašćivanje i ekstrakciju, a primjena mu je najraširenija u metalnoj i tekstilnoj industriji. Ograničavanje izloženosti toj tvari do 2069. godine, prema procjenama, sačuvat će 390 života, a na materijalnoj strani ostvariti do 430 milijuna eura »ušteda« u zdravstvenom sustavu. Što se tiče strojnih ulja, nove mjere vezane uz njihovo korištenje sačuvat će, prema procjenama, 880 života te rezultirati sa 90 tisuća manje slučajeva raka. Na financijskoj strani, pak, time bi se moglo izbjeći i do 1,6 milijardi eura troškova zdravstvenog sustava.


Savjeti za poslodavce


»Ulaganjem u zdravlje i sigurnost na radu poboljšavaju se životi ljudi sprečavanjem nesreća na radu i profesionalnih bolesti«, navodi Komisija, objašnjavajući kako s jučerašnjom inicijativom želi bolje zaštititi radnike od raka uzrokovanog uvjetima na radu, pomoći poduzećima, posebno malim i srednjim te mikropoduzećima, da se usklade s postojećim zakonodavnim okvirom i staviti veći naglasak na rezultate, a ne na birokratske formalnosti. Osim određivanja ograničenja izloženosti ili drugih mjera za dodatnih sedam kancerogenih tvari, objavljene su i smjernice s praktičnim savjetima za poslodavce kojima se njihova procjena rizika nastoji olakšati te učiniti djelotvornijom. Smjernice uključuju savjete o tome kako spriječiti zdravstvene i sigurnosne rizike na radu koji su u naglom porastu, kao što su psihosocijalni i ergonomski rizici ili rizici povezani sa starenjem.