Repovi afere iz 2007.

Dužna “Zrinjevcu”: Prijateljica Grabar-Kitarović zaboravila vratiti pozajmicu

Ladislav Tomičić

O aferi je naš list pisao u siječnju 2007. godine, kad je Ministarstvo pod ravnanjem Grabar-Kitarović tvrdilo da će pozajmica biti vraćena u 12 mjesečnih rata. Betty Pavelich-Sirois pozajmicu još nije 



ZAGREB » U vrijeme dok je predsjednička kandidatkinja Kolinda-Grabar Kitarović obnašala dužnost ministrice vanjskih poslova, »njezino« ministarstvo platilo je preseljenje Betty Pavelich-Sirois iz Kanade u Hrvatsku. Odmah po preseljenju, Kolinda Grabar-Kitarović imenovala je ovu gospođu za svoju savjetnicu zaduženu za međunarodnu promidžbu. Hrvatske porezne obveznike preseljenje Betty Pavelich-Sirois koštalo je 12.580 kanadskih dolara, u hrvatskoj valuti oko 61 tisuću kuna. 


  Ovaj skandal aktualne predsjedničke kandidatkinje naš list objavio je u siječnju 2007. godine, nakon čega nam je iz tadašnjeg Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija na čelu s Kolindom Grabar-Kitarović stigao »oštar demanti«. U demantiju se tvrdilo da naš list iznosi neistine, odnosno da hrvatski porezni obveznici nisu platili sporno preseljenje. Iz ministarstva su tvrdili da su zapravo odobrili pozajmicu Betty Pavelich-Sirois te da je ona preseljenje platila sama. Pozajmica je, tvrdili su iz ministarstva, imala biti vraćena u dvanaest mjesečnih rata. U vrijeme kad smo pisali o ovoj aferi, iz više izvora doznali smo da Kolindu Grabar-Kitarović i Betty Pavelich-Sirois veže prijateljstvo, sklopljeno u vrijeme dok je aktualna predsjednička kandidatkinja obnašala diplomatsku dužnost u hrvatskom veleposlanstvu u Ottawi. 


Selidbeni troškovi


– Autor neistinito navodi da je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija platio »selidbu kanadskoj službenici«. Autor je, naime, u našem odgovoru od 19. siječnja upoznat s činjenicom da je Ministarstvo »sudjelovalo u pokrivanju dijela troškova nastalih prilikom preseljenja gospođe Betty Pavelich-Sirois s obitelji u Hrvatsku«, na način da joj je odobrilo pozajmicu. Tom odlukom također se utvrđuje i njena obveza na povrat posuđenih sredstava i to u dvanaest jednakih mjesečnih rata, počevši od 1. siječnja 2007. godine, dakle godinu dana nakon datuma njena rasporeda na sadašnje radno mjesto, pisalo je našem listu 2007. godine ministarstvo Kolinde Grabar-Kitarović. 




  A evo što na pitanje o pozajmici koja je odobrena Betty Pavelich-Sirois danas odgovara Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 


  – Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je, kako ste i naveli u pitanju, da je tadašnje Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija na temelju Odluke odnosno pozajmice, izvršilo plaćanje selidbenih troškova u siječnju 2006. godine gospođi Betty Pavelich-Sirois. S obzirom da uvidom u dokumentaciju nije pronađena potvrda da je pozajmica vraćena, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova trenutno razmatra koje korake može poduzeti u okviru pozitivnih zakonskih odredbi. Gospođa Pavelich-Sirois raspoređena je u Stalno predstavništvo RH pri NATO-u u kolovozu 2011. godine na diplomatsko mjesto zamjenika šefa predstavništva (u rangu ministra savjetnika), stoji u odgovoru na naše pitanje.     Ukratko, Novi list 2007. godine nije iznosio neistine kad je pisao o ovoj aferi.  

Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista…