Povjerstvo odlučilo

Državni vrh nije bio u sukobu interesa prilikom nabavke borbenih zrakoplova

Hina

Članovi povjerenstva su iz prikupljenih činjenica zaključili da se kod nabavke borbenih zrakoplova radilo o pregovorima između hrvatskog Ministarsva obrane i države Izrael, dok je za tvrtku King ICT u kojoj je Krstičević prije radio, utvrđeno da nije sudjelovala u postupku nabavke zrakoplova



ZAGREB Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupak u predmetima predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, premijera Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića zbog nabavke borbenih zrakoplova, utvrdivši da je taj postupak proveden transparentno.


Povjerenstvo je razmatralo taj slučaj temeljem medijskih članaka, ali i dvije prijave u kojima se navodilo da je u nabavku zrakoplova uključena izraelska tvrtka Israel Aerospace Industries (IAI) koja je surađivala s bivšom Krstičevićevom tvrtkom King ICT, odnosno da je Krstičević na suptilan način trgovinom interesa prisilio sve sudionike u odlučivanju da se kupe 30 godina stari zrakoplovi po višestruko višoj cijeni od tržišne kako bi sebi i svojim partnerima priskrbio koruptivnu dobit.


Članovi povjerenstva su iz prikupljenih činjenica zaključili da se kod nabavke borbenih zrakoplova radilo o pregovorima između hrvatskog Ministarsva obrane i države Izrael, dok je za tvrtku King ICT u kojoj je Krstičević prije radio, utvrđeno da nije sudjelovala u postupku nabavke zrakoplova. King ICT sudjelovao je s izraelskom kompanijom na natječaju Ministarstva poljoprivrede za nabavku dronova, ali taj natječaj nisu dobili niti je povezan s nabavkom borbenih aviona.




Postupak nabavke borbenih zrakoplova proveden je transparentno, u njemu su sudjelovala dva nacionalna tijela zadužena za tu problematiku, te Državno odvjetništvo, utvrdilo je Povjerenstvo.


S obzirom da su mediji navodili da će borbene zrakoplove održavati izraelska tvrtka, Povjerenstvo je tražilo odgovor od Ministarstva obrane koje je navelo da će održavanje provoditi Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sukladno propisanoj dokumentaciji originalnih proizvođača zrakoplova i opreme.


Na sjednici je pročitan i zahtjev za mišljenje u kojem se Krstičević detaljno očitovao o kompletnom procesu nabavke aviona.


Član povjerenstva Davorin Ivanjek rekao je da su poštivane zakonodavne procedure te da je vršena kontrola od strane DORH-a, dok je odluku potvrdio saborski odbor. „Je li nabavka starih aviona umjesto novih najbolje rješenje nije u nadležnosti povjerenstva”, kazao je Ivanjek, dodavši da javnost ima pravo preispitivati javnu nabavu i da dužnosnici trebaju odgovarati na takva pitanja.


Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv zastupnika u Hrvatskom saboru Milorada Pupovca jer je kao član Savjeta za nacionalne manjine sudjelovao 5. svibnja 2016. na sjednici na kojoj je donijeta odluka o rasporedu proračunskih sredstava za 2016., kojom je između ostalih Srpskom narodnom vijeću, kojem je Pupovac predsjednik, dodijelilo iznos od 3,59 milijuna kuna.


Članica povjerenstva zadužena za taj predmet Tatjana Vučetić rekla je da se Pupovac do 2016. svaki puta izuzimao iz glasovanja. Problem je po njezinim riječima u načinu radna, odnosno što Savjet glasuje o jedinstvenoj odluci za sve manjine a ne pojedinačno.


Stoga bi bilo uputno da se za svaku manjinu glasa pojedinačno kako bi se članovi Savjeta koji su zastupnici mogli izuzimati iz donošenja odluke.


Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv bivšeg predsjednika Sabora Bože Petrova za kojeg se u prijavi tvrdilo da se kao predsjednik Sabora direktno miješao u odluku o Agrokoru, čiji je vjerovnik Branko Roglić koji je poznat kao donator Mosta. Podnositelj nije na traženje Povjerenstva dopunilo prijavu pa je ona odbačena kao nevjerodostojna i neosnovana.