Problematični vozač

Drogiran vozio autističnu djecu: zgroženi roditelji traže ostavku voditeljice

Robert Frank

Nakon što su saznali sve o neprihvatljivom ponašanju vozača, brata voditeljice programa Centra za autizam Barbare Brezac Benigar, Lidija Penko ispred Udruge autistične djece zahtjeva njezinu smjenu

RIJEKA Nakon što je naš list otkrio kako je vozač-domar Centra za autizam u Rijeci Patrik Brezac Benigar od veljače ove godine bez vozačke dozvole koja mu je, prema našim informacijama, oduzeta do sredine studenog zbog opravdane sumnje da je vozio pod utjecajem opijata, brojni roditelji štićenika Centra zgroženi su činjenicom da nitko od nadležnih nije reagirao dok je vozio njihovu djecu. Vjerojatni razlog izostanka očekivane reakcije nalazi se u činjenici da je voditeljica programa Centra za autizam u Rijeci Barbara Brezac Benigar sestra Patrika Brezac Benigara, po svemu sudeći vozača bez vozačke, koji je autističnu djecu dulje vrijeme ove godine službenim kombijem Centra razvozio po cijelom gradu i šire. Pritom je, smatraju roditelji štićenika s kojima smo razgovarali, ne samo vozio bez vozačke, nego je vozio na krajnje neprihvatljiv način. Zbog načina vožnje, ali i neprimjerenog ponašanja izvan dopuštenih verbalnih okvira, čime je autističnoj djeci stvarao osjećaj neugode, prošle je godine već bio kažnjen opomenom pred otkaz ugovora o radu.   




Ravnatelj Centra za autizam iz Zagreba Ivica Dokleja koji je direktno nadređen Barbari Brezac Benigar i kojem smo poslali desetak pitanja o Patriku Brezacu Benigaru, ovaj nam je tjedan odgovorio da nema informacija da je vozač u Rijeci vozio kombi s djecom, a da mu je prethodno oduzeta vozačka dozvola. – Od kada ste zvali, komuniciram s policijom u Rijeci koja mi za sada nije dala takav podatak. Svakako ću službeno i pismeno zatražiti informaciju nadležnih, odgovorio nam je Dokleja. Također je naglasio kako je vozač Patrik Brezac Benigar prošle godine bio negativan na droge. – Osobno sam ga dao testirati, što je pozitivna praksa u Centru u Zagrebu koju sam prošle godine primijenio kako u Splitu tako i u Rijeci neposredno po uvođenju programa vožnje, kaže Dokleja.



Ugrožena sigurnost


Patrik Brezac Benigar ovih je dana, kada je naš list krenuo s istraživanjem njegovog ponašanja u Centru za autizam, brzopotezno prekinuo radni odnos, a kontakt s njime je nemoguće ostvariti, rekla nam je njegova sestra i do jučer nadređena Barbara Brezac Benigar, zbog bolesti.




Time, međutim, priča oko Centra za autizam nije završila. Predsjednica Udruge autistične djece Lidija Penko smatra kako voditeljica programa Centra za autizam u Rijeci Barbara Benigar Brezac sama mora dati ostavku na tu funkciju.


– Zato što ih je mjesecima vozila osoba vez vozačke dozvole, osoba koja je očito uživala drogu, sigurnost naše djece bila je ugrožena. Prema mojem mišljenju nije moguće da sestra te osobe, a ujedno i prva osoba Centra za autizam u Rijeci, to nije znala. Nevjerojatna je sreća da se ništa nije dogodilo, no to ne znači da Barbara Brezac Benigar ne treba otići. Upravo suprotno, ili neka sama ode ili ćemo mi to odmah službeno zatražiti od njoj nadređenih osoba u Zagrebu. 


Nema nikakve sumnje da je ona znala i morala znati za probleme svog brata, vozača u Centru. Umjesto da ga makne s tog mjesta, ona je prešućivala njegove probleme s vozačkom. I nadređene u Zagrebu je lagala kad im nije jasno dala do znanja kakvi su problemi s Patrikom Brezac Benigarom. To znači da mora otići s funkcije, jer je prešućivala tešku istinu i mi u nju više nemamo povjerenja, kaže Penko.   

Izgubili povjerenje


Iako smo joj o njezinom bratu i njegovom neprihvatljivom ponašanju prije nekoliko dana poslali desetak pitanja, koja se među ostalim odnose i na uživanje droge i neprihvatljivost takvog ponašanja s poslom vozača autistične djece, Barbara Brezac Benigar nije nam odgovorila.


Za Barbaru Brezac Benigar, s druge strane, roditelji djece koja dolaze u Centar za autizam kažu nam da je – osim kada nije riječ o pristranom odnosu prema bratu koji je zaposlen prije dvije godine između čak 27 kandidata – dobra voditeljica programa, dobar defektolog tek s plaćom i koeficijentom učitelja u nastavi. Mnogi zato smatraju kako nakon smjene s funkcije voditeljice programa nema razloga da u Centru ne ostane raditi stručni posao sa štićenicima.