Vremenska prognoza

Dosta vam je kiše? Dugoročna prognoza ne donosi dobre vijesti, padat će i dalje

P. N.



Znatnijih nevolja s jakim i olujnim vjetrom, te valovitim, na južnom dijelu Jadrana i jače valovitim morem bit će i ponegdje i danas ujutro – i to ne samo zbog juga, nego i zbog oštra – južnog vjetra, te lebića – jugozapadnoga. Poslijepodne će se stanje smirivati, ali će i dalje na Jadranu i u gorju biti relativno vjetrovito, dok će u većini unutrašnjosti vjetar biti slab, gdjekad čak i izostati. 


Osim vjetra, probleme će ponegdje stvarati i kiša, većinom najobilnija do srijede ujutro – vjerojatno ponajviše u unutrašnjosti Dalmacije, gdje lokalno može pasti i više od 50 litara po četvornome metru. U sjevernijim će krajevima veći dio srijede kiša uglavnom izostati. Temperatura zraka bit će i dalje za studeni iznadprosječno visoka, ali u većini krajeva ipak niža nego u utorak, kada je u mnogim mjestima bila viša od 20 °C, u Slavoniji, Baranji i Srijemu čak i oko 25 °C.


U nastavku ovoga tjedna, a i početkom novoga ostaje promjenjivo i relativno toplo vrijeme, uz i dalje nepovoljne biometeorološke prilike, te uz češću kišu i vjetrovitije vrijeme na Jadranu i područjima uz njega, navodi HRT-o meteorolog Zoran Vakula.




Za riječko područje danas je na snati žuti meteoalarm s upozorenjem na obilnu kišu. U posljednjih 12 sati pao je 51 mm oborine, a temperatura je jutros 14 stupnjeva.


Danas će u prvom dijelu dana biti pretežno oblačno, ali moguća su i sunčana razdoblja. Kiša bi trebala opet padati poslijepodne, a očekuje se 30 mm oborine.


Na Jadranu će i u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega biti povremene kiše, u većini mjesta vjerojatno ponajviše tijekom subote, a najmanje u drugom dijelu četvrtka i prvom dijelu petka, kada će biti najviše sunčanog vremena. Jugozapadnjak i jugo u četvrtak i vjerojatno nedjelju će biti umjereni, a u ostale dane opet često jaki, u petak ponegdje na udare i olujni. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.


I na kopnu sljedećih dana dnevna temperatura bez veće promjene, a jutra će biti svježija, mjestimice s maglom. Uz djelomice sunčano vrijeme s promjenljivom naoblakom mjestimične će kiše biti uglavnom u gorju, a tijekom vikenda ponovno i drugdje.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.


Dugoročna prognoza, inače, ne predviđa stabilizaciju vremena, pa nas i u idućih sedam dana očekuje puno oborina. U sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za Rijeku trenutno ne postoji ni jedan dan koji će biti posve suh.