Vremenska prognoza

Dobar dio Hrvatske jutros ispod nule: Danas će biti još hladnije nego jučer

P. N.



Nakon jučerašnje nagle promjene vremena, koja je ponegdje donijela obilne oborine i snijeg, dobar dio Hrvatske jutros se probudio s temperaturama ispod nule.


Najhladnije je u 8 sati bilo na Zavižanu (minus 6,5), te na Medvednici (minus 2,5). U Rijeci je trenutno 5 stupnjeva Celzijusa.


Najviše je snijega u Begovom Razdolju – 13 centimetara. U Delnicama je snježni pokrivač debeo 9 centimetara.




Ovaj će tjedan po mnogim vremenskim obilježjima biti različiti od prošloga. Uostalom, to se može zaključiti već i po ovome ponedjeljku. U nedjelju poslijepodne je u većini krajeva temperatura zraka bila između 16 i 20 °C, a u ponedjeljak poslijepodne na kopnu uglavnom od 1 do 5 °C, gdjegod uz snijeg, koji je padao i u nekim nizinama, primjerice u Karlovcu! Pritom je ponegdje, kao primjerice u Senju i Slavonskome Brodu, vjerojatno i u još nekim mjestima, u samo nekoliko sati ponedjeljka palo više kiše nego u posljednjih dvadesetak, pa i tridesetak dana. I bura je već zapuhala, i to mjestimice i s orkanskim udarima.


I u nastavku će ponedjeljka, a i tjedna – osobito od srijede navečer do četvrtka ujutro – biti povremene mjestimične kiše, pa i snijega, ne samo u gorju. Sjeverni i sjeveroistočni vjetar na kopnu će biti najjači u utorak, ponegdje i s olujnim udarima, a još vjetrovitije će do srijede ujutro biti na Jadranu, uz često jaku i olujnu buru, mjestimice i s orkanskim udarima. Naravno, i mraza će ponegdje biti – manje u utorak, a vjerojatno više u srijedu. U drugoj polovini tjedna povećava se vjerojatnost za ponovno sunčanije i toplije dane, piše Zoran Vakula za HRT.