Slučaj diskriminacije

Dječak s posebnim potrebama ipak primio prvu pričest, njegova majka prozvana s oltara

P. N.

Foto Dnevnik.hr

Foto Dnevnik.hr

Njegova majka kaže, ponovno je prozvana s oltara, ali je sretna jer se izborila za Adama. Iz nadbiskupije su uslijedile isprike



Nakon priče o malenom Adamu Kadiću, dječaku s Downovim sindromom iz Gradišta kod Županje kojem svećenik nije dao da uz oltar s drugom djecom primi pričest – digla se Hrvatska. Čin svećenika osudila je Crkva i poslala ispriku roditeljima, a dječak je danas primio sakrament kao i sva djeca, prenosi RTL. 


Svi u bijelim haljinama – jednaki. Kad je Adam primio sakrament prve svete pričesti uz bok drugima Crkvom se prolomio pljesak.


Osmijeh s lica nije skidao.




Njegova majka kaže, ponovno je prozvana s oltara, ali je sretna jer se izborila za Adama. Iz nadbiskupije – isprike. 


“Žao mi je. Uistinu mi je žao zbog takvih postupaka koji se mogu dogoditi. Nitko od nas ne može predvidjeti da se tako nešto može dogoditi, da on izdvoji dijete jer je ono kao šugavo i treba biti sa strane. To doista treba osuditi. Ja bih volio da danas ne budemo na tomu. Ja se ispričavam tim roditeljima koji su doživjeli tu marginalizaciju. Molim ih da oproste”, izjavio je Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, prenosi RTL.


Prošle godine, papa Franjo je s tisućama bolesnih, nemoćnih i drukčijih poručio: različitost je bogatstvo. Onda je dobio pitanje iz publike koje ga emotivno slomilo.


“Dragi papa Franjo! Ja sam Serena. Imam 25 godina. Mnogi mladi kao što sam ja nisu dobrodošli u svoje župe i ne mogu primiti pričest ili otići na misu kao drugi. Ne razumijem zašto?” prošlog mu je ljeta Serena pročitala pismo.


Serenu je poljubio, zagrlio i uputio oštru kritiku svim župnicima koji čine razliku među ljudima.


“Serena, dovodiš me u nepriliku jer ako kažem što mislim… Govorila si o jednoj od najružnijih stvari koja postoji među nama: diskriminaciji! Reći: ti nisi kao ja, odlazi. Mislim na svećenika koji ne prihvaća sve osobe. Mogu mu samo reći zatvori svoja vrata, molim te, jer u Crkvi mogu biti svi ili nitko”, poručio je papa Franjo.


Drukčije – djecu s  Downovim sindromom, papa nije odvojio nego pozvao k sebi – odmah uz oltar.