Skup posvećen pretilosti

Davor Štimac na kongresu u Opatiji: Svaki drugi čovjek preuhranjen ili debeo

Barbara Čalušić

Debljina je danas veliki, ako ne i najveći svjetski zdravstveni problem - Davor Štimac  / Snimio Marin ANIČIĆ

Debljina je danas veliki, ako ne i najveći svjetski zdravstveni problem - Davor Štimac / Snimio Marin ANIČIĆ

To je ozbiljan zdravstveni problem, jer većina bolesti s kojima se danas susrećemo uzrokovana je debljinom ili ima lošije ishode upravo zbog debljine, upozorio je  prof. dr. Davor Štimac



OPATIJA  Loše navike i stil života današnjice, izazovi mršavljenja, debljina u djece, liječenje debljine, komplikacije pretilosti  i intervencijske metode, teme su u središtu interesa sedmog Hrvatskog kongresa o debljini koji je jučer započeo u Opatiji.


Kongres je svojim multidisciplinarnim pristupom privukao oko 500 sudionika koji se u svojem radu svakodnevno susreću s ovim problemom, a u programu sudjeluju stručnjaci koji se u Hrvatskoj bave debljinom, kao i eminentni stručnjaci iz Europe i SAD-a.


– Debljina je danas veliki, ako ne i najveći svjetski zdravstveni problem. Naime, većina bolesti današnjice zahvaća jednoznamekasti postotak svjetske populacije. Za razliku od toga, preuhranjenost i debljina danas obuhvaćaju veći dio populacije te je svaki drugi čovjek preuhranjen ili debeo. To nije samo estetski problem, već i ozbiljan zdravstevni problem jer većina bolesti s kojima se danas susrećemo uzrokovane su debljinom ili imaju lošije ishode upravo zbog debljine – rekao je jučer prof. dr. Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora koje organizira kongres.




Kako je ideja ovog kongresa obuhvatiti široku populaciju tijekom trodnevnog kongresa, odvijat će se predavanja za građanstvo koja u kongresnoj dvorani Gervais u Opatiji započinju sutra u 15 sati, dok će u nedjelju sudionici kongresa brzim hodom kroz Opatiju pokušati popularizirati aktivno kretanje u prevenciji debljine.  


Novost u programu kongresa je i EAGEN simpozij (Europsko društvo za gastroenterologiju, endoskopiju i nutriciju), kao i program za medicinske sestre i tehničare u okviru 17. simpozija Društva za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma HUMS-a, a pripremljen je zanimljiv i koristan program za studente.