Isplata

Danas kreće zadnji val isplate: Bivšim “dinašima” na račune stiže blizu 10 milijuna kuna

Orjana Antešić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Iznosi koje danas mogu očekivati na svojim računima kreću se od par stotina, pa do više desetaka tisuća kuna, ovisno koliko im je propala Dina i njezin bivši vlasnik Robert Ježić ostao dužan po osnovi plaća i otpremnina



RIJEKA Oko 450 bivših radnika propale omišaljske Dine danas bi moglo razveseliti stanje na njihovim računima jer kreće isplata zadnjih 10 milijuna kuna od novca koji je kao kupovninu položila luksemburška grupacija Gasfin. Doznali smo to od stečajne upraviteljice Marije Ružić, koja je najavila da se danas kreće sa isplatom tog novca, a radi se o točno 9,98 milijuna kuna. Slijedom prijedloga diobe tog novca, s kojom se suglasio Odbor vjerovnika Dine Petrokemije u stečaju i koji je objavljen na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Rijeci, svakom od radnika isplatit će se na račun 8 posto od njihovih priznatih tražbina.


Koliko smo vidjeli u diobenom popisu, situacija među bivšim »dinašima« vrlo je šarolika i iznosi koje danas mogu očekivati na svojim računima kreću se od par stotina, pa do više desetaka tisuća kuna, ovisno koliko im je propala Dina i njezin bivši vlasnik Robert Ježić ostao dužan po osnovi plaća, otpremnina i drugih davanja. Pritom dobar dio od tih četiristotinjak bivših zaposlenika može računati na peteroznamenkaste iznose koje će vidjeti na svojim računima, najčešće između 10 i 30 tisuća kuna premda ima i onih, istina rijetkih, kojima će se isplatiti po šezdesetak, osamdesetak, pa i 100.000 kuna.


Nakon što se od 23,6 milijuna kuna, koliko su u kešu platili »gasfinovci kod prijeboja njihovih potraživanja na ovršnoj dražbi Dininog kompleksa, namireni troškovi stečajnog postupka, podvukla se crta i utvrdilo da je preostalo još gotovo 10 milijuna kuna za namirenje vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, a to su u ovom slučaju svi bivši »dinaši« koji imaju potraživanja s osnova neisplaćenih plaća i otpremnina te država odnosno Ministarstvo financija te Agencija za osiguranje radničkih tražbina (AORT), kojima će se također isplatiti 8 posto od njihovih priznatih potraživanja.


Ministarstvu financija tako ide 1,6 milijuna kuna dok će AORT-u biti uplaćeno 454 tisuća kuna. U prvom valu raspodjele novca od kupovnine poplaćale su se sve nepodmirene obveze koje se tretiraju kao trošak stečajnog postupka. Kako se u trošak stečajnog postupka tretiraju i četiri plaće radnika – tri prije otvaranja stečaja i jedna za vrijeme otkaznog roka – 173 bivših »dinaša«, koliko ih je bilo zaposleno u trenutku otvaranja stečaja u Dini u srpnju 2015. godine, dobilo je prve novce početkom ove godine. Radilo se o iznosu od oko tri milijuna kuna.