Vremenska prognoza

Danas jugo i temperaturni rekordi, no već u petak jaka promjena vremena. Idući tjedan moguć i – snijeg

P. N.



Za cijelu obalu danas je na snazi narančasto upozorenje Meteoalarma zbog najavljenog olujnog juga.


– Danas još uglavnom suho, pa i barem djelomice sunčano, ali i vjetrovito, uz umjeren i jak vjetar, u većini krajeva i olujan, ne samo na udare, pri čemu u unutrašnjosti uglavnom jugozapadni, na Jadranu jugo. Zbog vjetra se ni noću temperatura zraka neće odviše snižavati pa će već ujutro u mnogim mjestima biti oko prosječne najviše za početak ožujka, a ponegdje bi ova noć, i ona s četvrtka na petak, mogle biti tople kao ni jedna do sada u ovom dijelu godine. Blizu rekordne ikada na početku ožujka bit će i najviša poslijepodnevna temperatura u četvrtak u mnogim kopnenim krajevima, a ne treba čuditi ni ako ponegdje na kraju bude i među najvišima, pa i najviša u cijelome ovogodišnjemu ožujku. Od petka će gotovo posvuda biti oblačnije, povremeno s kišom, osobito na Jadranu i u obliku pljuskova s grmljavinom, te i dalje relativno vjetrovito, ali i manje toplo, od ponedjeljka i osjetnije, u gorju vrlo vjerojatno i uz povremeni snijeg, najavljuje Zoran Vakula za HRT.


U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano, vjetrovito i još toplije nego u srijedu. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, u gorju mjestimice s olujnim udarima. Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima djelomice sunčano i vjetrovito. Prema kraju dana uz postupno sve više oblaka mjestimice može pasti i malo kiše. Puhat će umjeren i jak, u gorju na udare i olujan jugozapadnjak, a na moru jugo. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 8 °C, uz obalu između 9 i 13 °C, a najviša dnevna od 14 do 17 °C. U Dalmaciji barem djelomice sunčano, te vjetrovito i razmjerno toplo. Puhat će umjereno i jako, mjestimice i olujno jugo. More umjereno valovito i valovito, prema otvorenom moru i jače valovito. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 3 do 7 °C, uz obalu između 10 i 13 °C, a najviša dnevna između 18 i 20 °C, u unutrašnjosti do 22 °C.




Podjednako toplo bit će i na pretežno sunčanome jugu Hrvatske, gdje će puhati umjereno i jako jugo.”


Od petka na kopnu promjenljivo, povremeno s kišom, te u početku još vjetrovito, a uz znatniji pad temperature zraka u novome tjednu u višem gorju može biti i snijega.


Na Jadranu od petka promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u petak i ponedjeljak. U početku će još puhati povremeno jako jugo i jugozapadnjak, a od ponedjeljka bura i tramontana, uz pad temperature zraka.”, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.