Šefica Starta

Dalija Orešković: ‘Sve što Kolakušić govori je opasnost po društvo’

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Predsjednica stranke Start, Dalija Orešković, gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala rezultate europskih izbora, prema kojima njezina stranka nije osvojila mandat u Europskom parlamentu. Progovorila je i o mogućnosti suradnje s Mislavom Kolakušićem.


Upitana o tome s kime bi Start mogao koalirati, Orešković je rekla da prvo treba krenuti od toga što tko treba postići s osvojenim rezultatom.


“Ako se dogovorimo oko toga, onda možemo pričati tko bi s kim trebao veslati u kojem čamcu”, rekla je Orešković.




“Mi bismo spadali u opciju koja je na tragu novih vjetrova, svježih ideja, moderne građanske opcije, koja je naslonjena na socijalno zelene, lijeve politike”, rekla je Orešković o Startu, dodavši da ne može samo činjenica da netko čini oporbu te da HDZ okrivljuje za neuspjeh svih hrvatskih politika, biti dovoljna da bi se s nekim ušlo u politički savez.


“To nije dovoljan zajednički nazivnik. On je jako važan, ali nije dovoljan”, rekla je.


Istaknula je da izborni rezultat od 2,2 posto potpore nije loš za stranku koja je tek nastala i nema stranačku infrastrukturu te koja je u kampanju uložila oko 30 tisuća kuna.


“Svaki od dobivenih glasova cijenim i mi nastavljamo govoriti o temama koje smo započeli. Prepoznali smo što su glavne teme i kad bi netko usporedio o čemu je bilo govora na predstavljanju spitzenkandidata, ta pitanja je u našem domaćem javnom prostoru otvorio upravo Start. Draže mi je da osim balona popularnosti imamo realnu sliku koliko Start danas vrijedi”, rekla je Orešković.


Obzirom da je korupcija bila jedna od okosnica programa Starta, a Mislav Kolakušić na istoj je temi osvojio mandat u Europskom parlamentu, urednik N1 studija uživo, Igor Bobić, upitao je Orešković je li možda Kolakušić na njezinoj temi osvojio glasove.


“Pitanje je je li Kolakušić uzeo mandat na mojoj temi. On priča o korupciji i kad pogledamo sadržaj kako se on misli boriti protiv nje, mi se u potpunosti razlikujemo. Koncentracija moći u jednoj osobi je plodno tlo za razvoj svega onoga što nije dobro u društvu”, rekla je Orešković.


Upitana je li moguća suradnja s Kolakušićem, Orešković je za N1 odgovorila: “Niti svjetonazorski niti programski, sve što on govori u svojim javnim nastupima smatram da bi jedno odgovorno društvo trebalo prepoznati kao opasnost.”