Slučaj Šundov, Saucha i Bandić

DVOSTRUKI KRITERIJ Glavni tajnik HDZ-a ne zna da u Saboru i Zagrebu ovise o ljudima s optužnicama

Dražen Ciglenečki

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ovo je iznimno dvolično čak i za HDZ-ove kriterije, ocijenio je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin



ZAGREB  Za HDZ je logična bila ostavka Jure Šundova (HGS) na dužnost predsjednika Gradskog vijeća Splita, nakon što je Državno odvjetništvo protiv njega podiglo optužnicu zbog lažiranja dokumenata temeljem kojih je stekao status vojnog ratnog invalida.


Ali, posve im je normalno i što njihova Vlada ovisi u Saboru i o glasu zastupnika HNS-a Tomislava Sauche, koji ima optužnicu za krivotvorenje putnih naloga, kao i koalicija u Zagrebu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, protiv kojeg postoji optužnica za ozbiljnu korupciju.


No, u slučaju Sauche i Bandića, HDZ ima sasvim drukčiji kriterij. Ne da ne misle da bi njih dvojica trebala podnijeti ostavku, iako ih nadležne institucije, osobito zagrebačkog gradonačelnika, terete za puno veće novčane sume nego Šundova, već s njima blisko surađuju.




K tome još vodeći ljudi HDZ-a ismijavaju novinare kad ih upozore na spomenutu nedosljednost.


Zamolili smo  predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, glavnog tajnika HDZ-a, da nam pokuša objasniti kako HDZ uspijeva pomiriti posve suprotan odnos prema Šundovu i na drugoj strani Sauchi i Bandiću.


– Ne znam tu situaciju. Moram provjeriti o čemu se radi, pa ćemo vam dostaviti  pisani odgovor – rekao nam je Jandroković, koji, dakle, ne smatra nikakvim problemom različita HDZ-ova politička mjerila. Štoviše, u nastavku je, odgovarajući na novinarsko pitanje o činjenici da Bandić ovih dana najavljuje mogućnost ponovne kandidature za predsjednika Republike, biranim riječima govorio o gradonačelniku Zagreba.


– On je jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Višestruki je gradonačelnik i živi politiku. Ima svoje ambicije i pozorno ću pratiti kakvi će biti njegovi daljnji koraci, ustvrdio je glavni tajnik HDZ-a. Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin jučer nam je dao usmeni odgovor.


– HDZ je kroz cijelu svoju povijest pokazivao visoku razinu dvoličnosti. Naravno da je ostavka Jure Šundova bila nužna, ali pozdravlja je stranka čija se Vlada održava u Saboru zahvaljujući podršci i suradnji i s ljudima sa sličnim ili još težim optužnicama. Ovo je iznimno dvolično čak i za HDZ-ove kriterije, kazao nam je Grbin.