"Afera dnevnice"

DORH traži da Sabor ukine imunitet Tomislavu Sauchi, prijeti mu uhićenje, najavljen kazneni postupak

Jagoda Marić

U DORH-u očito misle da je Saucha imao nekakvu ulogu u isplati tih dnevnica / Snimio Darko JELINEK

U DORH-u očito misle da je Saucha imao nekakvu ulogu u isplati tih dnevnica / Snimio Darko JELINEK

Kako nam je potvrđeno, u Sabor je u četvrtak popodne stigao zahtjev za odobrenje lišenja slobode, određivanja pritvora, istražnog zatvora i pokretanja kaznenog postupka protiv bivšeg predstojnika Milanovićeva ureda



Državno odvjetništvo zatražilo je od Hrvatskog sabora da skine imunitet saborskom zastupniku Tomislavu Sauchi, a hoće li se to i dogoditi odlučit će u petak Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora.


Kako nam je potvrđeno, u Sabor je u četvrtak popodne stigao zahtjev za odobrenje lišenja slobode, određivanja pritvora, istražnog zatvora i pokretanja kaznenog postupka protiv Sauche.


Taj zahtjev DORH je uputio u sklopu istrage u “aferi dnevnice”, koja je otkrivena nakon izvješća Državne revizije koja je u Vladi zatekla 532 dnevnice na ime savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, koje je potpisao njegov tadašnji predstojnik ureda Tomislav Saucha.




Trojica savjetnika – Slavko Goldstein, Neven Budak i Siniša Petrović – tvrdili su da u 2015. godini nisu nigdje putovali, da nisu tražili nikakve dnevnice te da nisu na taj način od države dobili 307.000 kuna.


U DORH-u su već u ponedjeljak u svojim iskazima tvrdili da je netko krivotvorio njihove potpise. Isto je tvrdio i Saucha, uz objašnjenje da nikad nije potpisao nijedan od 57 naloga za 532 dnevnice te da je netko očito zloupotrijebio svoju poziciju i krivotvorio njegove potpise.


Međutim, u DORH-u očito misle da je on imao nekakvu ulogu u isplati tih dnevnica, jer u svom zahtjevu predsjedniku Sabora za skidanje imuniteta Sauchi najavljuju pokretanje kaznenog postupka.