Ustaški simboli

Culej: “Za dom spremni” iz Domovinskog rata nije kao “Za dom spremni” iz NDH

Zlatko Crnčec

Stevo Culej.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Stevo Culej. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Peđa Grbin naglasio je da je potrebno ugraditi novo kazneno djelo u postojeći Kazneni zakon jer dosadašnje odredbe nisu ispunile svrhu opće prevencije.



Prijedlog IDS-a da se kao kazneno djelo tretira propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima nije dobio podršku na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe.


Protiv je bilo šestoro zastupnika HDZ-a, dva SDP-ovca bili su za dok je Goran Aleksić bio suzdržan. 


Predsjednik Odbora Orsat Miljenić naglasio je da je Ustavni sud u svoje tri odluke jasno naznačio da je zabranjena propagiranje ovakvih režima, te isticanje njihovih simbola i pozdrava.




– Te su odluke za nas obvezujuće. One jasno kažu da su fašistički pozdravi u Hrvatskoj nezakoniti i zabranjeni, te kao takvi kažnjivi.


Ustavni sud radi i razliku između totalitarizama. Možemo samo razgovarati o stupnju kažnjavanja, te o tome hoće li to ostati prekršaj ili će se definirati kao kazneno djelo, rekao je Miljenić. Dodao je da je Vlada osnovala Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću samo zbog toga da se može izvući od donošenja bilo kakve odluke o ovoj problematici.


Njegov stranački kolega Peda Grbin naglasio je da je potrebno ugraditi novo kazneno djelo u postojeći Kazneni zakon jer dosadašnje odredbe nisu ispunile svrhu opće prevencije.


– Vlada je umjesto da je odbila ovaj prijedlog trebala predložiti njegovo proširenje tako da se u skladu s njim može procesuirati i veličanje recimo Draže Mihajlalović ili Milana Nedića, rekao je Grbin.


Tomislava Sokol (HDZ) nije doveo u pitanje da se veličanje takvih režima treba sankcionirati, ali je zauzeo stajalište da bi takvo ponašanje i dalje trebalo tretirati kao prekršaj, a ne kao kazneno djelo.


– A predlagatelj je zaboravio komunistički totalitarizam. I Deklaracija Vijeća Europe govori o dva totalitarizma, a ne samo o jednom, rekao je Sokol. Njegova stranačka kolegica Marija Jelkovac rekla je da je Vlada postavila jasan rok Povjerenstvu za suočavanje s prošlošću da mora predložiti zaključke do 1. ožujka 2018. godine.


Stevo Culej (HDZ) rekao je da „Za dom spremni iz drugog svjetskog rata nije onaj Za dom spremni iz Domovinskog rata“.