Sindikalisti Ine vjeruju da se iza novih poteza MOL-a kriju pravi ciljevi

Crne slutnje: Gašenjem rafinerija Mađari preuzimaju hrvatsko tržište

Marinko Glavan

Postoji bojazan da se u Hrvatskoj potpuno gasi proizvodnja u rafinerijama * Foto: Reuters

Postoji bojazan da se u Hrvatskoj potpuno gasi proizvodnja u rafinerijama * Foto: Reuters

Iako se i stručnjaci slažu da je trenutno jeftinije uvoziti gotove proizvode nego prerađivati sirovu naftu u Rijeci i Sisku, sindikalni povjerenik Ivica Perinić ističe kako je neisplativost proizvodnje isključivo posljedica MOL-ovog nepridržavanja obaveza iz dioničarskog ugovora



IJEKA » Obustava proizvodnje u objema Ininim rafinerijama, u Rijeci i Sisku, generalna je proba za ostvarenje MOL-ovog plana za gašenje rafinerijske prerade u Hrvatskoj koja bi time od proizvođača postala tek dio tržišta za plasman derivata iz MOL-ovih rafinerija. Tako tvrde sindikalisti u Ini, predsjednica Sindikata INAŠ Maja Rilović i povjerenik Sindikata EKN u riječkoj rafineriji Ivica Perinić, s kojima smo razgovarali nakon što je objavljeno da je rafinerijska proizvodnja prekinuta i u Sisku, mjesec dana nakon što su pogoni ugašeni i u Rafineriji nafte Rijeka.


   Proizvodnja u Sisku bit će obustavljena idućeg tjedna, a kada će biti ponovno pokrenuta nije najavljeno, dok bi, prema odgovoru uprave Ine na naš upit, prerada sirove nafte u Rijeci ponovno trebala startati tek idućeg mjeseca. To znači da će Hrvatska barem mjesec dana biti bez vlastite proizvodnje, a potrebe za naftnim derivatima će se pokrivati uvozom, i to iz MOL-ovih rafinerija u Mađarskoj i Slovačkoj. Pri tom uprava Ine i dalje ne odustaje od potpunog gašenja sisačke rafinerije, dok istodobno za riječku i dalje nema konačne odluke o pokretanju druge faze modernizacije, odnosno izgradnje koking postrojenja koje bi zajamčilo dugoročnu isplativost prerade nafte na Urinju. Kako je nedavno pisao naš list, MOL-ov dio uprave modernizaciju riječke rafinerije uvjetuje izmjenom porezne politike Republike Hrvatske, odnosno ukidanjem oporezivanja rafinerijske potrošnje i gubitaka.


  


Planirano uništavanje


Predsjednica Sindikata INAŠ Maja Rilović smatra kako je obustava prerade u obje rafinerije nastavak MOL-ovog planiranog uništavanja rafinerijske proizvodnje u Hrvatskoj.    – Sisak žele zatvoriti, a modernizaciju Rijeke uvjetuju smanjenjem poreznih davanja, što je potpuno nevezano za poslovnu politiku Ine. Uostalom, ne znam da je MOL ili bilo koja druga tvrtka ikada uvjetovala donošenje poslovnih odluka izmjenama mađarske porezne politike. O tome da je ovo proba za gašenje hrvatskih rafinerija govore i izjave direktora MOL-a Joszefa Molnara kako je pridruživanje Ininih rafinerija smanjilo profitabilnost MOL-ove rafinerijske proizvodnje. Vidljivo je da on, iako je član Nadzornog odbora Ine, govori isključivo o MOL-ovim interesima, a sadašnja situacija je test za iskoristivost MOL-ovih rafinerijskih kapaciteta. Oni su trenutno iskorišteni oko osamdeset posto, a plasmanom svojih proizvoda imali bi stotpostotnu iskorištenost, što bi im osiguralo i visoku profitabilnost. Potvrda toga je i činjenica da se iz Siska sada izvoze poluproizvodi, poput plinskog ulja, u njihove rafinerije, da bi iz njih uvozili dizel gorivo i lož ulje, pri čemu se, naravno, troškovi transporta računaju u rashode naših rafinerija – kaže Rilović.


Na naš upit o obustavi prerade nafte, u službenom odgovoru iz Ine odgovaraju kako se »iskorištenost Ininih rafinerijskih kapaciteta redovno prati, optimizira i prilagođava tržišnim uvjetima i ostalim relevantnim faktorima«.    – Govoreći o cijenama sirove nafte na globalnom tržištu, važno je istaknuti kako niske cijene sirove nafte ne podrazumijevaju nužno povećanje rafinerijskih marži. Nedavna smanjenja cijene sirove nafte, stoga, nemaju izravan utjecaj na profitabilnost rafinerijskog segmenta. U isto vrijeme, tržište se nije povećalo, dok je konkurencija, uključujući i Mediteran, i dalje snažna. Obzirom kako drastičan pad cijena sirove nafte slabi profitabilnost Ininog segmenta istraživanja i proizvodnje nafte i plina, potrebno je staviti još veći naglasak na poboljšanje profitabilnosti rafinerijskog poslovanja, kako bi bilo samostalno i održivo. Rafinerija nafte Sisak će prerađivati domaću naftu do 14. siječnja, odnosno do isteka zaliha, dok odluka o zatvaranju nije donesena. Nastavak prerade nafte u Rafineriji nafte Rijeka planiran je tijekom prve polovice veljače, poručuju iz Ine.


   Iako se i stručnjaci u naftnom biznisu slažu da je trenutno jeftinije uvoziti gotove proizvode, nego prerađivati sirovu naftu u Rijeci i Sisku, Ivica Perinić ističe kako je neisplativost proizvodnje isključivo posljedica MOL-ovog nepridržavanja obaveza iz dioničarskog ugovora, prema kojemu su Mađari trebali modernizirati obje rafinerije i time proizvodnju u njima učiniti profitabilnom. U izbjegavanju te obaveze uvelike su im, smatra Perinić, pomagale hrvatske vlade, od prodaje prvog paketa dionica, preko koruptivne prodaje upravljačkih prava MOL-u od strane bivšeg premijera Ive Sanadera, sve do petogodišnjeg odugovlačenja s izdavanjem potrebnih dozvola za izgradnju kokinga u Rijeci.


   – Čitava ova situacija oko rafinerijske prerade, mislim pritom i na Sisak i na Rijeku, posljedica je loših političkih odluka vezanih uz Inu koje su počele još 2003. godine, prodajom prvih 25 posto plus jedne dionice mađarskom MOL-u, a svoj vrhunac dobile kriminalnim djelom predaje upravljačkih prava MOL-u, ugovorom iz 2009. Od prvog dana MOL je očito znao što hoće i kako će to dobiti, dok su pak oni koji su trebali štititi hrvatske interese, očito štitili samo svoje interese – i osobne, i stranačke. Hrvatski interesi u Ini mogu se zaštititi – ukoliko nema pravičnog dogovora s MOL-om – samo raskidom koruptivnog ugovora o predaji upravljačkih prava, za što imamo i pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske, te nalaženjem novog partnera, uz jasno definirane uvjete o tome što su interesi hrvatske države u Ini. Valjda među konzultantima koje plaća Vlada ima i neki pravnik koji zna sastaviti ugovor koji neće podlijegati dvojakom ili raznolikom tumačenju, kaže Perinić.   

Optimizam Vrdoljaka


Suprotno njegovom stavu da ugovor s MOL-om treba raskinuti temeljem pravomoćne presude koju je potvrdila najviša sudska instanca, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, barem prema odgovoru na naš upit o gašenju proizvodnje u obje Inine rafinerije, još se nada postizanju dogovora s Mađarima, iako i sam potvrđuje kako su upravljačka prava izgubljena zbog kriminalnih radnji bivšeg premijera Sanadera.    – Nema odluke uprave o gašenju rafinerije u Sisku. Mi se, kao drugi najveći dioničar, borimo za svaku isplativu investiciju i radno mjesto u Ini. To je naš posao. Naš manevarski prostor bitno je sužen, a prostor u upravljanju gotovo da ne postoji zbog koruptivnog ugovora Ive Sanadera koji je prodao interese Ine i nacionalne interese radi svoje osobne koristi. Ne možemo na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi upravljati procesima onako kako bismo htjeli, ali imam osjećaj da su partneri iz MOL-a shvatili da moraju postići dogovor s Vladom te kao partneri razmišljamo o strategiji razvoja Ine, a ne o njenom uništavanju. Očekujem da će se to u budućnosti i dogoditi, rekao je Vrdoljak.

   Na čemu temelji optimizam, Vrdoljak nije objasnio, no s obzirom na izjave MOL-ovih čelnika, uvjetovanje modernizacije riječke rafinerije izmjenama načina obračuna poreza, što su u ministarstvu financija ocijenili nedopustivim, te inzistiranju na gašenju Rafinerije nafte Sisak, strahovanja Ininih sindikalista čine se više nego opravdanima. Prema službenim podacima, sektor rafinerije i marketinga u prošloj je godini ostvario gubitak od milijardu i 700 milijuna kuna što, ne moderniziraju li se pogoni, ostaje kao ključni argument MOL-u da u potpunosti ugasi rafinerijsku proizvodnju.