O zahtjevima prosvjetara

Ćorić džonom na prosvjetare: ‘Ispunjavanje sindikalnih zahtjeva bio bi udar na pozitivne makroekonomske pokazatelje’

Hina

Foto Darko JELINEK

Foto Darko JELINEK

Čini mu se da se ide »u smjeru udara na pozitivne makroekonomske pokazatelje koje smo postigli u posljednjih nekoliko godina« jer varijanta u kojoj svatko gleda samo na svoju, a ne širu poziciju, vodi upravo upravo u tom smjeru



ZAGREB Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u utorak da bi ispunjavanje zahtjeva sindikata obrazovanja za povećanjem koeficijenata moglo dovesti do »udara na pozitivne makroekonomske pokazatelje«, te je poručio kako bi od osobno tražio preispitivanje zakonitosti štrajka.


Čini mu se da se ide »u smjeru udara na pozitivne makroekonomske pokazatelje koje smo postigli u posljednjih nekoliko godina« jer varijanta u kojoj svatko gleda samo na svoju, a ne širu poziciju, vodi upravo upravo u tom smjeru.


Ćorić začuđen strpljenjem Plenkovića


»Ja u potpunosti razumijem nezadovoljstvo, međutim, u zadnje tri godine plaće u javnim i državnim službama s ovim zadnjim povećanjem porasle su za više od 18 posto. Neka se jave svi premijeri, ministri financija i gospodarstva u zadnjih 28 godina hrvatske samostalnosti i neka kažu kad se to dogodilo«, kazao je Ćorić novinarima uoči Vladina užeg kabineta.




Komentirajući to što problem s obrazovnim sindikatima i štrajkom traje već mjesec dana i ne nazire mu se kraj, Ćorić je rekao da je »začuđen strpljenjem koje premijer Plenković ima za ovu cijelu situaciju«.


Upitan što bi Plenković trebao napraviti, Ćorić je istaknuo kako kao dio Vlade »u potpunosti poštuje kolektivne odluke«, ali on osobno bi tražio preispitivanje zakonitosti štrajka.


Na pitanje misli li da bi ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nakon svega trebala ostati na svojoj funkciji, odgovorio je da će Divjak sama prosuditi kakva je njezina pozicija nakon svega što se dogodilo.


Kujundžić: Treba biti oprezan oko zaduženja


Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je pak da »ima smisla pregovarati jer razgovori i pregovori uvijek donesu rješenje«.


Za mogućnost da se Vlada zaduži kako bi ispunila zahtjeve sindikata kaže kako tu treba biti oprezan.


»Kad se gleda s nacionalnog aspekta, neovisno o strankama, treba se paziti i ne trčati u zaduženja, a s druge strane treba uvažavati sve ljude da trebaju veće plaće«, rekao je Kujundžić.