Čekaju se ulagači

CURI VRIJEME U igri za Petrokemiju još PPD i Boreales

Jagoda Marić

Dio potencijalnih ulagača želi da Petrokemija reprogramira svoje kredite ili da se tvrtka čak i oslobodi dijela duga



ZAGREB – Dok čekaju odluku Europske komisije za Uljanik, u Vladi bi i sami morali ubrzati donošenje odluka vezanih uz dokapitalizaciju Petrokemije, ako žele da se privatizacija te kompanije provede prije nego se financijska situacija u njoj pogorša. Uz brojne različitosti, Uljanik i Petrokemija imaju i jednu veliku sličnost, obje tvrtke posla imaju, ali posluju s gubitkom, odnosno trošak proizvodnje je veći od prihoda od prodaje. I dok će odobrenje Komisije za provođenje sanacije i restrukturiranja značiti da se država može uključiti davanjem jamstva u spas Uljanika i da može i formalno početi potraga za investitorom, u Petrokemiji bi se do ožujka taj proces trebao privesti kraju.


Naši sugovornici u Vladi ističu da je slučaj jasan, Petrokemija treba svježi kapital, barem 300 milijuna kuna, u dokapitalizaciji se traži 450 milijuna kuna, ali da bi se provedba mogla zakomplicirati jer većina onih koji su ponudili ulaganje u kutinsku tvrtku ima i pokoji uvjet. Tako je, primjerice, državni Janaf spreman u dokapitalizaciji sudjelovati s 50 milijuna kuna, ali ne želi kasnije imati obvezu dodatnih ulaganja niti objave ponude za preuzimanje. Ulaganje Janafa, ali i HEP-a, način je na koji bi država zadržala kontrolni paket u Petrokemiji. Ako se ostvari plan da Petrokemija kroz dokapitalizaciju dobije privatne vlasnike od 75 posto udjela, a da država zadržava preostalih 25 posto, ta ponuda neće biti ni potrebna.


Osim Janafa, kao potencijalni ulagači u Petrokemiju spominju se još od srpnja i Ina, Prvo plinarsko društvo (PPD), austrijski Borealis, EBRD i nekoliko fondova, pa i poljska Azoty Grupa koja je u međuvremenu odustala. Govori se i o mogućnosti da Ina odustane, a u Vladi tu najavu tumače namjerom MOL-a da proda Inu, pa u nove poslove ne želi ulaziti i napominju da to nikako neće značiti neuspjeh dokapitalizacije.




U igri ostaje PPD za koji čujemo da ima najmanje uvjete, ali i austrijski Boreales koji, kako smo doznali, nudi dokapitalizaciju od 125 milijuna kuna. No, dio potencijalnih ulagača želi da prije dokapitalizacije Petrokemija reprogramira svoje kredite ili da se tvrtka čak i oslobodi dijela duga, a ništa od toga ne može ni odlučiti niti provesti sama kutinska tvornica.


Sve takve odluke, napominju naši izvori iz Vlade, može donijeti samo država koja je i većinski vlasnik Petrokemije.