Tri opasne putanje

CMS i AYS optužuju policiju za dehumanizaciju, torturu i retoričko legaliziranje nasilnih postupaka

Hina

Foto CMS

Foto CMS

CMS i AYS optužuju Božinovića da selektivnim tumačenjem pojedinih zakonskih odredbi pokušava dati dojam legalnosti policijskih postupaka, kojima se u stvarnosti krše temeljna ljudska prava

ZAGREB Udruge Centar za mirovne studije (CMS) i Are You Syrious (AYS) poručile su u četvrtak ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da se u postupanju policije mogu uočiti tri opasne putanje – dehumanizacija, tortura i poniženje izbjeglica, retoričko legaliziranje nasilnih postupaka i diskreditiranje organizacija koje upozoravaju na to. Nakon što je Amnesty Internationalu (AI) prozvao hrvatsku policiju zbog nasilja i zlostavljanje izbjeglica i migranata na balkanskoj ruti, Božinović im je odgovorio da Hrvatska uspješno nadzire i štiti granicu sukladno međunarodnim i nacionalnim zakonima te da su prioritetna politika MUP-a zakonite i održive migracije, uz suradnju sa susjednim zemljama radi održavanja povoljnog stanja sigurnosti.

MUP se trudi ušutkati građane koji propituju 




CMS i AYS optužuju Božinovića da selektivnim tumačenjem pojedinih zakonskih odredbi pokušava dati dojam legalnosti policijskih postupaka, kojima se u stvarnosti krše temeljna ljudska prava.


»MUP se aktivno trudi ušutkati građane koji propituju zakonitost nekih policijskih postupaka, klasičnom zamjenom teza prikazujući CMS i AYS kao udruge povezane s ilegalnim migracijama«, naglašava se u priopćenju dviju udruga.


»Nakon snimaka Border Violence Monitoringa, na kojima se jasno vidi kako hrvatski policajci tjeraju izbjeglice s teritorija Hrvatske naguravajući iscrpljene pojedince, ili pak onih na kojima hrvatski policajci tjeraju izbjeglice da na koljenima viču ‘Dinamo Zagreb!’ i ‘Za dom spremni!’, i nakon brojnih medicinskih dokumenata o frakturama i teškim ozljedama izbjeglica koji su se na granici susreli s policijskim pendrecima, neprihvatljivo je i krajnje degutantno tvrditi da hrvatska policija nad njima ne upotrebljava silu i moć«, ističu udruge.




AI ocjenjuje kako udruge CMS i AYS spadaju pod definiciju branitelja ljudskih prava opisanih UN-ovom deklaracijom iz 1999. godine. Taj dokument državama nalaže poštivanje i omogućavanje nesmetanog rada organizacijama koje promoviraju i štite ljudska prava migranata. CMS i AYS u tome su otvoreno onemogućeni, odnedavno i neprodužavanjem ugovora za rad u prihvatnim centrima za izbjeglice pod kontrolom MUP-a, upozoravaju udruge.


»Vjerujemo kako će građani sami zaključiti o vjerojatnosti izjave da su 202 prijave o kršenju prava izbjeglica koje je MUP zaprimio sve odreda bile neutemeljene. Napominjemo kako smo neke sami uputili te odgovorno tvrdimo kako su sadržavale vrlo precizne informacije o vremenu i mjestima na kojima su hrvatski policajci zatekli izbjeglice, koje su potom nasilno protjerali natrag u BiH, kao i o načinu nezakonitog postupanja«, rečeno je u priopćenju.


Hrvatsku četvrti put prozvale međunarodne organizacije


U priopćenju se navodi da je nakon izvješća Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, organizacije Human Rights Watch i dopisa Povjerenice za ljudska prava Vijeća Europe, AI iznio terenski dokumentirane navode o nezakonitim i nasilnim protjerivanjima izbjeglica i migranata iz Hrvatske u BiH.


Time je Hrvatsku već četvrti put argumentirano prozvala značajna međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, a krajem prošle godine zbog nasilja na granici prozvali su nas i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, upozorava se u priopćenju.


U svojim izvještajima međunarodne organizacije objavile su podatke o tisućama dokumentiranih slučajeva nezakonitog protjerivanja izbjeglica i migranata iz Hrvatske od 2016. godine do danas. Samo UNHCR lani je dokumentirao da je tijekom 2018. u Srbiju prisilno vraćeno najmanje 5537 osoba, a broj nelegalnih povrata u BiH prema nekim pokazateljima mogao bi biti i dvostruko veći, kaže se u priopćenju.