Ministar turizma

CAPPELLI NEZADOVOLJAN Tražit ćemo povećanje broja dozvola za radnike u turizmu

Hina

Gari Cappelli / Foto: N. REBERŠAK

Gari Cappelli / Foto: N. REBERŠAK

Prijedlogom odluke Ministarstva rada i mirovinskog sustava o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2018. predviđeno je 29 tisuća radnih dozvola, od čega za turizam 1.860 dozvola



Ministar turizma Gari Cappelli nije zadovoljan brojem predviđenih radnih dozvola za radnike u turizmu te će Ministarstvo turizma, s obzirom na velike potrebe za radnom snagom za iduću godinu, tražiti da se taj broj poveća, doznaje se iz Ministarstva turizma.


Prijedlogom odluke Ministarstva rada i mirovinskog sustava o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2018. predviđeno je 29 tisuća radnih dozvola, od čega za turizam 1.860 dozvola.


»Svakako da nisam zadovoljan s tim brojem te će Ministarstvo turizma ‘urgirati’ da se to poveća na minimalno 5.500 radnih dozvola. S obzirom na velike potrebe za radnom snagom u turizmu i predviđanja da će nam za iduću turističku godinu trebati do 15.000 novih radnika u turizmu, smatram da ta brojka mora biti veća«, poručio je Cappelli.




Objasnio je i da veći broj dozvola za turizam treba i kako ne bi u pitanje došao uspjeh iduće turističke godine, za koju su sad već najave jako dobre te se predviđa i povećanje turističkog fizičkog prometa za 3 do 5 posto u odnosu na ovu rekordnu godinu.


Također se očekuje da će i sezona trajati dulje nego ove godine, odnosno da će i pred i posezona biti jača, što podrazumijeva i više otvorenih objekata, a novi radnici trebat će i zbog otvaranja novih i novoobnovljenih turističkih objekata u idućoj godini.


»Radne dozvole su, naravno, samo jedno od privremenih rješenja, a Ministarstvo turizma u suradnji sa svim dionicima u turizmu i drugim ministarstvima, dugoročno će gledati kako poboljšati uvjete za rad svim djelatnicima u turizmu te time i povećati privlačnost turističkih zanimanja«, istaknuo je Cappelli.


Iz Ministarstva turizma napominju da će se na prijedlog Ministarstva rada i službeno očitovati te da se nadaju većem broju dozvola za 2018. godinu.