HDZ-ova tiskovna konferencija

Butković: Okrenuta nova stranica zdravstva u Rijeci; Plazonić: Bolnica nije projekt jedne grupe, nego hrvatske države

Barbara Čalušić

Lucijan Vukelić, Oleg Butković i Željko Plazonić / Snimio Sergej DRECHSLER

Lucijan Vukelić, Oleg Butković i Željko Plazonić / Snimio Sergej DRECHSLER

Nakon što smo financijski zaokružili cijeli projekt, na redu je savjetovanje s javnošću, a potom natječaj i odabir izvođača radova. Vrijeme nam je jako bitno i zato želimo taj proces izvesti što ranije, rekao je predsjednik Povjerenstva za izgradnju bolnice i državni tajnik dr. Željko Plazonić



RIJEKA Primorsko-goranska županija može biti zadovoljna razvojem infrastrukturnih projekata, konstatirali su HDZ-ovci Oleg Butković, Lucian Vukelić i Željko Plazonić na konferenciji za novinare posvećenoj davanju kreditnih jamstava Vlade za izgradnju bolnice za majku i dijete na Sušaku.


– Ne krijemo zadovoljstvo što je Vlada donijela suglasnost za jamstvo od 680 milijuna kuna za izgradnju bolnice koje valja pribrojiti već  odobrenom iznosu od 70 milijuna kuna kojima smo financijski riješili iskop jame i objedinjeni hitni prijem koji će kao prvi prostor nove bolnice biti otvoren polovicom srpnja – rekao je Plazonić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i predsjednik Povjerenstva za izgradnju nove riječke bolnice, koji je važnost posljednje Vladine odluke vezane uz jamstva za novu bolnicu objasnio cjelovitim financiranjem novog bolničkog objekta te bržim dovršetkom bolnice za majku i dijete.


Pojasnio je da je prethodni projekt bolnice preprojektiran zbog zastarjelosti i raskoraka s trendovima suvremene medicine.




– Nakon što smo financijski zaokružili cijeli projekt, na redu je savjetovanje s javnošću, a potom natječaj i odabir izvođača radova. Vrijeme nam je jako bitno i zato želimo taj proces izvesti što ranije. Ovo nije projekt jednog čovjeka ili jedne grupe, ovo je projekt hrvatske države te svoj doprinos trebamo dati svi – poručio je Plazonić koji za daljnji nastavak glavnog projekta bolnice zagovara model javno-privatnog partnerstva.


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković također je istaknuo da su odluke o izgradnji bolnice za majku i dijete postojale ranije, no niti jedna nije omogućavala zaokruženu priču izgradnje i opremanja cjelovitog objekta.


– Sve ovo vrijeme nova riječka bolnica bila je dio programa HDZ-a. Ova odluka je povijesni dan za riječko zdravstvo koje će na ovaj način okrenuti novu stranicu, rekao je Butković, zahvalivši premijeru Andreju Plenkoviću, ministrima Zdravku Mariću i Milanu Kujundžiću, kao i Željku Plazoniću i Lucijanu Vukeliću.


– Još jednom se događa da neke vlade obećavaju, a mi smo ti koji izvršavamo. Isti je slučaj bio i s izgradnjom autoceste, podsjetio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić.