Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije

Bulić: Pozivam Cappellija da se javno očituje oko Jadrana

Aneli Dragojević Mijatović

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Neka Ministarstvo turizma izvoli ispraviti sve što su do sada učinili, jer treba vidjeti koje je ovlasti imao predsjednik NO-a koji je potpisao takav ugovor s novom Upravom bez sjednice NO-a, kaže Bulić.



RIJEKA – S obzirom da imam određene informacije, koje su javna tajna u Crikvenici, molio bih Ministarstvo turizma da prestane s glupostima koje provodi u Jadranu dd, jer svi naputci i sve što je do sada dolazilo, dolazilo je iz tog ministarstva, i ja prozivam i pozivam gospodina Cappellija da se javno očituje oko Jadrana Crikvenica, da se svaka sumnja otkloni. Da podsjetim, i predsjednik NO-a Jadrana, koji je potpisao ugovore s novom Upravom, osoba je zaposlena u tom ministarstvu.


Isto tako, molio bih gradonačelnika Crikvenice da prestane pomagati Jadranu kako to do sada čini, rekao je Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije na jutros održanoj konferenciji za novinare pod nazivom “Hoće li osobni interesi pojedinaca Jadran Crikvenicu vratiti na put stečaja ili rasprodaje?” Bulić veli da ne zna što će iz svega ovoga izaći, jučer su se, kaže, navodno vodili dugi telefonski razgovori između pojedinaca iz društva, Cerpa i ministarstava.


– Danas su oni gore u Zagrebu, i to je poprimilo ozbiljne razmjere sukoba između dva ministarstva, državne imovine i turizma. A mogu reći da ono što je do sada obećao ministar Marić, apsolutno se ostvaruje u procesu privatizacije, no očito je da nekim osobama iz istog stranačkog lobija to ne odgovara. Neka Ministarstvo turizma izvoli ispraviti sve što su do sada učinili, jer treba vidjeti koje je ovlasti imao predsjednik NO-a koji je potpisao takav ugovor s novom Upravom bez sjednice NO-a. K tome, i predstavnica CERP-a u NO tražila je da se poništi ta odluka o četiri godine mandata i velikim otpremninama novoj upravi, a što nije učinjeno, tvrdi Bulić. Ne želeći nikoga posebno imenovati, Bulić je spomenuo da je “tu involvirano pet-šest osoba koje bi očito trebale podijeliti taj ‘kajmak'”, ali da “misli i nada se da se to ipak neće desiti”.




Podsjetimo, još je samo par dana (ponedjeljak je zadnji dan) do isteka roka za potpisivanje ugovora za kupoprodaju Jadrana između države i mirovinskih fondova, PBZ-ovog i Ersteovog (Plavog), koji su jedini podnijeli obvezujuću ponudu, a CERP ju je prihvatio, no ugovor o privatizaciji još nije potpisan jer mirovinci traže da se Jadran vrati u ono stanje u kojem je bio kada su ga i odlučili kupiti predajući obvezujuću ponudu, a u interesu svojih osiguranika i štediša drugog stupa. Radnje koje je u međuvremenu poduzimala država, znajući da uskoro u tvrtku ulazi novi vlasnik, nadilaze tekuće poslovanje, te mogu prouzročiti dodatne troškove za fondove. Bulić je spomenuo da je nekome možda u interesu i da sve propadne, pa da se Jadran prodaje hotel po hotel.


– Kao što je jučer popisan ugovor za Hotele Makarska, tako je trebalo biti i s Jadranom, no očito je da su pojedinci, interesi i novac iznad interesa radnika, društva i destinacije”, kaže Bulić, no zaključuje kako vjeruje da će do privatizacije i potpisivanja ugovora ipak doći.