Burna rasprava

Branimir Bunjac: “Otkud Mariću Rolex, Audi A6, četiri nekretnine, ušteđevina i dionice?”

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Nad ministrom Marićem vrši se orkestrirani mobbing, zamjera mu se što je uspješan«, ustvrdila je HDZ-ova Majda Burić, odgovarući na kritike na račun ministra financija iz redova SDP-a. »Što bi trebao, nositi ceker i voziti stojadin«, upitala je



ZAGREB Hrvatski sabor nastavio je poslijepodne burnu raspravu o SDP-ovom prijedlogu opoziva ministra financija Zdravka Marića, u kojoj su HDZ-ovi zastupnici one oporbene prozvali da nad ministrom vrše »orkestrirani mobbing«, da umjesto ijednog argumenta za njegovo razrješenje nude »jeftino politikanstvo«.


 Branko Bačić je u ime Kluba HDZ-a kazao kako nema nijednog argumenta kojim bi se Marića moglo teretiti i zašto bi ga se trebalo razriješiti. »Svi vi koji ste pročitali prijedlog za opozivom možete se složiti kako tamo nema nijednog argumenta kojim bi ga se teretilo«, poručio je Bačić. 

»Nad ministrom Marićem vrši se orkestrirani mobbing, zamjera mu se što je uspješan«, ustvrdila je HDZ-ova Majda Burić, odgovarući na kritike na račun ministra financija iz redova SDP-a. »Što bi trebao, nositi ceker i voziti stojadin«, upitala je.


Dalić optužila SDP za »politički larpurlarizam i jeftino politikantstvo«


 U ime Vlade, njezina potpredsjednica Martina Dalić odbacila je sve kritike na Marićev račun, braneći poreznu reformu, kao i takozvani lex Agrokor, te prozivajući SDP-ovce za »politički larpurlarizam i jeftino politikantstvo«. »Ono što je meni najveća plaća za trud oko Zakona o izvanrednoj upravi jest ući u Konzum i čuti ‘dobar dan’ od blagajnica koje tamo rade«, rekla je.




 Na njezino izlaganje reagirao je Bojan Glavašević (SDP), ustvrdivši da je njezin sukob interesa neusporedivo veći od Marićevog, na što mu je uzvratila kako je ona u sukobu interesa jedino s mađarskim MOL-om.


»Kao potpredsjednica Vlade sam u sukobu interesa s dioničarem koji na neadekvatan način upravlja Inom – mađarskim Molom. To priznajem«, rekla je Dalić.


 Na opasku SDP-ova Saše Đujića da je nabolje rekla što misli o lex Agrokoru kada je izjavila da se uzdaje u sv. Antu, Dalić je naglasila da je sv. Ante za Hrvate veliki svetac.


Jovanović (SDP): Tko će bolje braniti Marića od ministrice koja je u još većem sukobu interesa


 »Tko će bolje braniti Marića od sukoba interesa od ministrice koja je u još većem sukobu interesa«, nadovezao se Željko Jovanović (SDP).


 U ime Kluba SDP-a Peđa Grbin kazao je kako je ministar Marić posljedica HDZ-ove 27-godišnje politike njegovanja sukoba interesa i zatvaranja očiju pred sukobom interesa. »Fantastično ste savladali zabijanje glava u pijesak i nedavanje odgovora«, kazao je Grbin i upitao HDZ-ovce: »Biste li iskoristili poziciju da sjedite u nadzornom odboru jedne banke i ishodite za sebe povoljniji kredit od onoga koji mogu dobiti građani?«.


 Saša Đujić (SDP) kazao je da građani više ne mogu biti taoci HDZ-a i Mosta te pozvao na nove izbore.


Pernar: Ako se Lovrinović ne pojavi na glasovanju tražit ću raskidanje koalicije u Zagrebu


 »Umorni smo već od vas gospodine Mariću, od vas i od HDZ-a«, istaknuo je Ivan Pernar (Živi zid) te pozvao Marića da podnese ostavku. Najavio je da će Klub Živog zida glasati za njegov opoziv Marića, pri čemu mu je žao što je Ivica Mišić (Promijenimo Hrvatsku), njihov koalicijski partner, »stao na tamnu stranu i odlučio podržati kriminal i korupciju«.»Ako se Lovrinović ne pojavi na glasovanju, tražit ću raskidanje koalicije na razini Zagreba«, najavio je Pernar.


 Njegov stranački kolega Branimir Bunjac je pak pozvao ministra da objasni svoju imovinsku karticu – sat Rolex, Audi A6, četiri nekretnine, ušteđevinu, dionice. »Sve što vi znate jest beskrajno zaduživati mene, moju djecu i moje unuke. Ono što se dogodilo Agrokoru, dogodit će se i Hrvatskoj, ali to vas, naravno, ne brine previše. Svatko vidi da su rezultati vaše politike pogubni, ministre Mariću«, poručio je.


 HNS-ova Vesna Pusić ocijenila je kako se u slučaju Agrokor ministar Marić sam morao izuzeti zbog činjenice da je tamo radio niz godina, uključujući i kad su »falsificirana izvješća«. »On nije potpisivao ništa, ali financijaš je i morao je znati nešto. Ta činjenica, skupa s poštenom spoznajom da se iz tog razloga treba izuzeti, dovoljni je argument da ne može biti ministar financija«, ustvrdila je Pusić. 

Gordan Maras je u ime Kluba SDP-a kazao da nitko u sabornici ne vjeruje da Marić ništa nije znao o krizi u Agrokoru.