MUP

Božinović: ‘Ne možemo prosvjedovati zbog srednjoškolca jer je slovenska policija striktno provodila direktivu EU’

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je kazao da Hrvatska nema mogućnost prosvjedovati zbog zabrane prolaska kroz Sloveniju zagrebačkom srednjoškolcu porijeklom iz Sirije u sklopu organizirane đačke ekskurzije, jer je slovenska policija striktno provodila direktivu EU



ZAGREB Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je kazao da Hrvatska nema mogućnost prosvjedovati zbog zabrane prolaska kroz Sloveniju zagrebačkom srednjoškolcu porijeklom iz Sirije u sklopu organizirane đačke ekskurzije, jer je slovenska policija striktno provodila direktivu EU.


»Radi se o provedbi direktive EU vezano uz putovanje osoba koja uživaju međunarodnu zaštitu u zemlji članici EU. Dakle, u ovom slučaju sve osobe koje su ostvarile pravo na međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj slobodne su kretati se Republikom Hrvatskom. Što se tiče odlaska u druge članice EU u tom slučaju svaka država članica može prema njima primijeniti pravila, propise koji vrijede u odnosu na sve građane takozvanih trećih zemalja«, kazao je Božinović novinarima.


Kaže kako Hrvatska nije u mogućnosti prosvjedovati »zbog striktne primjene te direktive«.




»Međutim, ja sam siguran, da je bila situacija na hrvatskoj graničnoj kontroli, da bi hrvatski policajci uzeli u obzir činjenicu da se radi o organiziranom prijevozu, o djeci jedne škole, jednog razreda, i barem pokušali, ako ima nekih tehničkih nedostataka, u suradnji sa kolegama sa druge strane, riješiti taj problem«, kazao je Božinović.


Na upit novinara tko je provjeravao sve službene poslužitelje i korisničke račune, osobne komunikacijske uređaje s privatnom e-mail korespondencijom te dostupnu komunikaciju na stranim davateljima e-mail usluga potpredsjednice Vlade Martine Dalić, Božinović je kratko odgovorio da takav posao obavljaju nadležne državne institucije Republike Hrvatske, a na dodatni upit je li to uobičajeno kazao je da je to »sastavni dio posla tih institucija«.