Standardizacija

Borzan: Trebamo uvesti jedan punjač za sve manje elektroničke uređaje

Portal Novilist.hr

Biljana Borzan

Biljana Borzan



Europski parlament je večeras raspravljao o potrebi uvođenja jedinstvenog punjača za mobitele i male elektroničke uređaje. U raspravi je sudjelovala i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan.


„Svatko od nas kod kuće ima nekoliko punjača koje nikad ne koristi. Nekoliko smo ih već i bacili, ali po ladicama se i dalje nakupljaju novi. U okoliš se godišnje odloži 51 000 tona punjača. Komisijine dobrovoljne mjere za standardizaciju punjača nemaju rezultata. Elektronski otpad u EU i dalje raste i po pet posto godišnje“, kazala je Borzan.


Uvođenjem istog punjača za manje uređaje potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021. Procjenjuje se da punjači poskupljuju uređaje za oko 250 kuna. Komisija je početkom ove godine napravila studiju koja utvrđuje koji model punjača treba postati standard, a nakon toga bi jedinstveni punjač trebao postati obaveza .




„Želim naglasiti da bi standardizacija punjača trebala biti samo jedan mali korak prema održivijoj potrošnji. Čak 78 posto potrošača je moralo zamijeniti svoj mobilni telefon zbog razloga koji su se lako mogli riješiti u fazi dizajna proizvoda. Mislim da je Komisija imala i više nego dovoljno vremena da razmotri kvalitetna rješenja i modele punjača. Vrijeme je da nova Komisija pokaže da su interesi građana ispred interesa industrije!“, zaključila je Borzan.