Ministarstvo ogorčeno zbog smicalica

Borba za posao težak 300 milijuna kuna: Nakladnici nude lažne digitalne udžbenike

Ljerka Bratonja Martinović

»Školska knjiga« je škole i nastavnike izvijestila kako će jedino učenici koji budu radili po njihovim udžbenicima dobiti i digitalne udžbenike, jer su oni, kako se reklamiraju, jedini izdavač koji ima odobrenje MZOS-a za korištenje digitalnih udžbenika u školama

ZAGREB U utrci za udžbenike koji će od jeseni ući u školske klupe ne biraju se sredstva, a u posljednjem tjednu u kojem se nastavnici odlučuju između odobrenih udžbenika, i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) moralo se umiješati i prekinuti nakladničke smicalice u borbi za posao težak više od 300 milijuna kuna.U reklamiranju svojih udžbenika, nakladnici su se, naime, odlučili posegnuti za prednostima moderne tehnologije, pa su kao glavni adut u prilog svojim udžbenicima izvukli – digitalne udžbenike. »Školska knjiga« je tako škole i nastavnike izvijestila kako će jedino učenici koji budu radili po njihovim udžbenicima dobiti i digitalne udžbenike, jer su oni, kako se reklamiraju, jedini izdavač koji ima odobrenje MZOS-a za korištenje digitalnih udžbenika u školama. Svog glavnog konkurenta, »Profil«, prozvali su kao nakladničku kuću koja reklamira nepostojeće digitalne udžbenike, jer je s njima navodno zakasnila. Jedino će učenici koji uče iz naslova »Školske knjige« imati digitalne udžbenike naredne četiri  godine, a ostali će imati samo tiskane knjige«, poručili su nastavnicima iz Školske knjige.Ovakav je reklamni potez naljutio konkurenciju, gdje tvrde kako »Školska knjiga« nije jedini nakladnik s digitalnim udžbenicima, te kako je ionako riječ o multimedijskim dodacima uz udžbenik za koje ne treba posebno odobrenje.




– »Školska knjiga« ni u jednom promidžbenom materijalu nije dezinformirala svoje korisnike. Vjerujemo da je u MZOS-u došlo do nenamjernog previda – odgovaraju iz »Školske knjige«, gdje tvrde kako su njihovi digitalni udžbenici više od običnog CD-a. »Ako je digitalni udžbenik istovjetan tiskanom, on ne smije sadržavati nikakve dodatke kojih nema u tiskanom izdanju, a naši imaju dodatne sadržaje u obliku videozapisa, animacija, fotografija, interaktivnih kvizova. To nije najobičniji PDF tiskanog udžbenika«, poručuje Matilda Bulić, direktorica školskog programa u »Školskoj knjizi«. 



– Imamo spremne digitalne inačice svih odobrenih udžbenika za sve predmete i razrede osnovne škole koje će učenici dobiti besplatno uz tiskane udžbenike ili će ih moći kupiti po cijeni 30 posto nižoj od tiskanih izdanja i koristiti na bilo kojem računalu ili tabletu. Informacije koje konkurencija širi su netočne – poručuje Mirta Ambruš Maršić, voditeljica odjela digitalnog izdavaštva »Profila«. Sukob su presjekli iz MZOS-a, upozoravajući nakladničke kuće da »prestanu dezinformirati učitelje i nastavnike«, jer je MZOS odobrilo samo osam naslova digitalnih udžbenika iz informatike i njemačkog jezika za srednje škole. Dopis istog sadržaja poslali su i u sve škole. Multimedijalni materijali priloženi uz udžbenike iz Kataloga odobrenih udžbenika ne mogu se izjednačavati s digitalnim udžbenicima, poručili su iz ministarstva. Učitelji i dalje iz kataloga biraju tiskane udžbenike, a »digitalni udžbenici« zapravo su digitalne varijante tiskanih udžbenika koje sadrže isti tekst, slikovne priloge i dodanu multimediju.  – Prava će borba biti za četiri godine, kad u primjenu uđu pravi interaktivni digitalni udžbenici, jer ovi to nisu. Mrtve stranice u PDF-u pohranjene na CD nisu digitalni udžbenik, kaže Neven Antičević iz Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK.