Uputa HAKOM-a

Borba s telekomima: Ako dignu cijene, raskinite ugovor

Bojana Mrvoš Pavić

Pretplatnik ne može raskinuti ugovor bez naknade samo ako operator cijene mijenja zbog regulatornih obveza, izmjena PDV-a ili veleprodajnih cijena, na koje nema utjecaja. Izmjene cijena zbog povećanja naknade nisu opravdan razlog, kaže HAKOM



ZAGREB Nakon najava telekom operatora da će zbog povećanja naknada koje plaćaju državi za uporabu radiofrekvencijskog spektra poskupjeti svoje usluge, oglasio se HAKOM – Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije, regulatorno tijelo iz kojeg pretplatnicima poručuju da imaju pravo na raskid ugovora bez naknade ako novi cjenik za njih bude nepovoljniji.


Kako se navodi u HAKOM-ovom mišljenju, svaka promjena cijena usluga operatora predstavlja izmjenu pretplatničkih ugovora, što znači da će operatori o namjeravanim izmjenama morati izvijestiti sve korisnike pisanim ili elektroničkim putem.


Dodatno, korisnike koji imaju pretplatnički ugovor morat će izvijestiti i o njihovom pravu na raskid ugovora. »Korisnici imaju pravo raskinuti pretplatnički ugovor bez naknade u roku od 30 dana od objave izmjena, ako su izmjene cjenika nepovoljnije za njih u odnosu na ugovorene cijene«, zaključuju u HAKOM-u.




Pretplatnik, pojašnjavaju, nema pravo na raskid ugovora bez naknade samo ako operator svoje cijene mijenja kao posljedicu regulatornih obveza, izmjena poreza na dodanu vrijednost ili pak izmjene veleprodajnih cijena, na koje nema utjecaja.


Najavljene izmjene cijena zbog povećanja naknade, zaključuje, ne predstavljaju niti jednu od navedenih okolnosti, što znači da je prijevremeni raskid ugovora bez plaćanja »penala« moguć. Povećanje naknada za upotrebu radiofrekvencijskog spektra T-HT-u će značiti trošak od 138 milijuna kuna više godišnje, VIPnetu od 122 milijuna, a Tele2 od 63 milijuna više.


HT, poručili su nedavno iz te kompanije, nema druge mogućnosti nego od srpnja cijene za pre-paid korisnike povećati za deset posto na iznos bona, dok će se post-paid korisnicima cijena povećati za osam kuna mjesečno, plus PDV.


Iz VIPneta su se također ispričali što će nove, trostruko veće namete prebaciti na leđa potrošača, a iz Tele2 najavili su poskupljenje od deset do 15 posto.


Kome će i hoće li ikome nezadovoljni korisnici, čak i bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid ugovora, »prebjeći«, kad svi poskupljuju, teško je reći. Resorno Ministarstvo pomorstva, prometa i veza poručilo je samo kako povećanje naknada, od kojeg će država zaraditi dodatnih 350 milijuna kuna, nije rezultat krpanja proračuna već činjenice da frekvencije vrijede više nego do sada.